Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: Klix.ba, Objavila: M.M.Lj. ]

23. 07. 2020. 08:05 >> 08:05

NAKON UAE

I Kina lansirala prvi rover na Mars

Kina je jutros krenula u svoju prvu misiju s roverom kojeg je poslala na Mars da istraži geologiju te planete.

 

Robot sa šest točkova je jutros lansiran sa Zemlje iz svermirske luke Venčang, a u orbitu ove crvene planete bi trebalo da stigne tek u februaru 2021.

Tianwen-1 je ime robota kojeg su poslali u svemir, a ova misija podrazumijeva i taktiku u kojoj rover neće sletjeti na površinu Marsa nakon što stigne još dva do tri mjeseca. Ova strategija će inženjerima omogućiti da ocjene atmosferske uslove na Marsu prije nego se upuste u spuštanje jer to može biti opasno, prenosi BBC.

 

On će sletjeti sjeverno od Marsovog ekvatora, a njegov zadatak je da prouči geologiju tog dijela - na i ispod površine, koliko je to moguće. Ova površinska istraga je samo pola misije jer će orbita planete biti proučavana i na daljinu uz pomoć svemirskog broda kojim će Tianwen-1 stići do Marsa.

Ovo je jedna od tri misije koje na Mars odlate u razmaku od 11 dana. Ujedinjeni Arapski Emirati su lansirali svoj satelit Nada prije tri dana, a za nedjelju dana će i NASA poslati gore svoj rover nove generacije Perseverance.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније