Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

25. 09. 2020. 08:20 >> 08:21
3

APLIKACIJA "GUIDI"

Jedinstveni vodič koji će vam približiti Crnu Goru

Legende, anegdote i najinteresantnije priče o najljepšim mjestima u Crnoj Gori uskoro će vam otkrivati virtuelni "prijatelji" iz prošlosti, koji će vam preko aplikacije “Guidi” dati tražene informacije o lokalitetu koje planirate da posjetite. Vi pitate, odgovaraju vam istorijske ličnosti, umjetnici, sportisti… O aplikaciji, koja je još u razvoju, za Portal RTCG govore njeni autori – studenti matematike i programiranja Petar Šćepanović, Filip Vučković i Vuk Đuranović.

Autori kažu da je cilj aplikacije “Guidi” da turistima, bilo da se radi o stranim gostima ili domaćim ljubiteljima avanture, omogući odlazak na turističku turu uz jedinstvenog džepnog vodiča. Na taj način bi, kako kažu, omogućili putnicima da dožive mjesta koja posjećuju na nov način, uz komunikaciju sa chatbotom, sa specijalno programiranim pričama o određenom lokalitetu ili znamenitim ličnostima iz tog kraja.

 “Priče i lokacije će biti raznovrsne, a čat će funkcionisati tako da se prilagođava stilu dopisivanja korisnika tako da je personalizovano i veoma zanimljivo različitim tipovima ljudi i različitim karakterima”, navodi tročlani tim autora, koji se pored studija, bave marketingom i dizajnom.

Ističu da postoje mjesta za koja velika većina domaćeg stanovništva nije svjesna značaja ili zanimljivosti događaja koji su se na njima dešavali u prošlosti.

“Kao primjer u Crnoj Gori, navešćemo: Žabljak Crnojevića, Balšin grad, Stećci na Durmitoru (iznad Vražjeg i Ribljeg jezera), Kula Balšića u Ulcinju. Ovo su mjesta koja najčešće nijesu dio organizovanih turističkih tura, ali koja kriju priče koje biste rado prepričavali prijateljima”, pričaju autori za Portal RTCG.

“Guidi”, navode oni, nastaje i sa željom da zaživi među djecom školskog uzrasta i mladim ljudima.

“Oni su najupoznatiji sa modernim tehnologijama, a istovremeno im je jako teško prići uobičajenim sredstvima kao što su brošure, info table, štampani turistički vodiči i ostalo. Guidi je zamišljen tako da i djeca i mladi nauče mnogo i da požele da posjete još mjesta i saznaju još priča.”

Šćepanović, Vučković i Đuranović ističu da njihova ideja nosi sa sobom i velike benefite za male ugostitelje, kao i proizvođače domaćih proizvoda.

“Izrada ovakve platforme omogućila bi izdavačima privatnog smještaja, malim motelima, kamp naseljima, etno selima i odmaralištima veću konkurentnost sa velikim hotelima i organizovanim turama, te priliku proizvođačima domaćih proizvoda, ugostiteljima koji drže restorane ili naplaćuju ture i aktivnosti, prodavcima suvenira i slično koji svoje usluge i proizvode prodaju u neposrednoj blizini lokacija koje se nalaze na Guidi-ju.”

Ovakav pristup, smatraju autori aplikacije, kod čitaoca izaziva veći nivo empatije, a samim tim i veće interesovanje za nastavak priče.Zamišljeno je da priče, zbog same forme izraza, budu pričane u upravnom govoru, iz ugla pojedinca, bio on fiktivna ličnost, umjetnik, istorijska ili značajna ličnost...

“Forma usmjerenog razgovora nam dopušta mnogo veću slobodu i tonskom rasponu sadržaja. Ostala postojeća rješenja donekle moraju da se drže prilično formalnog tona razgovora. Mi, sa druge strane, možemo razgranati priču koja se prikazuje korisniku. Tako bi, zavisno od toka razgovora, pripovjedač mogao da uvodi npr. više lirskih ili više duhovitih elemenata”, ističu.

Aplikacija se trenutno razvija i plan je da prva verzija bude dostupna korisnicima do kraja godine.

Autori za sada rade samostalno, ali u narednom periodu očekuju podršku institucija.

“Guidi” na takmičenju

Šćepanović, Vučković i Đuranović se trenutno sa svojom aplikacijom takmiče kroz internacionalni program za najbolje društvene inovacije Social Impact Award.  Takmičenje je namijenjeno podršci mladim preduzetnicima koji imaju ideje koje mogu pomoći njihovoj zajednici i održava se svake godine u više od 15 zemalja.

Mladići ističu da je takmičenje u Crnoj Gori trenutno u finalnoj fazi i svi mogu podžati Guidi.

 

Rada Brajović, Portal RTCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније