Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ rtcg.me ]

04. 05. 2022. 06:50 >> 06:52

ZDRAVLJE

Ultrazvukom protiv tumora

Neinvazivna ultrazvučna tehnologija razgrađuje tumore jetre pacova, uništavajući ćelije raka i podstiče imunološki sistem da spriječi njegovo dalje širenje. To je napredak je koji bi mogao dovesti do poboljšanih ishoda kancera kod ljudi.

Uništavanjem samo 50% do 75% veličine tumora jetre, imunološki sistem pacova uspio je eliminisati ostatak, bez dokaza o recidivu ili metastazama kod više od 80% životinja.

"Čak i ako ne ciljamo cijeli tumor, još uvijek možemo usporiti razvijanje tumora i smanjiti rizik od budućih metastaza", rekao je Žen Žu, profesor biomedicinskog inženjerstva i autor studije o raku.

Rezultati su, takođe, pokazali da je liječenje stimulisalo imunološki odgovor pacova, doprinoseći povlačenju neciljanog dijela tumora I  sprečavajući dalje širenje raka, piše Sajens Dejli.

Tretman, nazvan histotripsija, neinvazivno usmjerava ultrazvučne talase, kako bi mehanički uništio ciljano tkivo s milimetarskom preciznošću. Relativno nova tehnika trenutno se koristi u ispitivanju raka ljudske jetre u Sjedinjenim Državama i Evropi.

U mnogim kliničkim situacijama, cjelokupni zloćudni tumor ne može se direktno ciljati iz razloga koji uključuju veličinu, mjesto ili stadijum njegovog razvoja. Kako bi istražila učinke djelimičnog uništavanja tumora zvukom, najnovija studija ciljala je samo dio svake tumorske mase, ostavljajući tumor održivim. To je omogućilo timu, da pokaže efikasnost pristupa u manje optimalnim uslovima.

"Histotripsija je obećavajuća opcija koja može prevladati ograničenja trenutno dostupnih modaliteta ablacije i pružiti sigurnu i efikasnu neinvazivnu ablaciju tumora jetre", rekao je Tedžasvi Vorlikar, doktorand biomedicinskog inženjerstva. "Nadamo se da će naši rezultati iz ove studije inicirati buduća pretklinička i klinička istraživanja histotripsije. Krajnji cilj je kliničko usvajanje liječenja histotripsijom pacijenata s rakom jetre."

Ultrazvuk nema nuspojava

Rak jetre svrstava se među deset glavnih uzroka smrtnih slučajeva povezanih s rakom u svijetu i SAD-u. Čak i uz napredak mogućnosti liječenja, prognoza je i dalje loša s petogodišnjom stopom preživljavanja manjom od 18% u SAD-u. Visoka stopa recidiva tumora i metastaza, nakon početnog liječenja, naglašava kliničku potrebu za poboljšanje prognoza kod pacijenata s rakom jetre.

Tipičan ultrazvuk koristi zvučne talase za proizvodnju slika unutrašnjosti tijela. Međutim, inženjeri Univerziteta Mičigen postali su pioniri u korišćenju tih talasa za liječenje. Njihova tehnika djeluje bez štetnih nuspojava aktuelnih načina liječenja, kao što su zračenje i hemoterapija.

"Naša sonda, dizajnirana i izgrađena na Univerzitetu Mičigen, emituje ultrazvučne impulse trajanja mikrosekunde visoke amplitude, kako bi se usmjerila na tumor, posebno kako bi ga razbila", rekao je Žu. "Tradicionalni ultrazvučni uređaji koriste impulse niže amplitude za snimanje."

Mikrosekundni impulsi iz sonde stvaraju mikro mjehuriće unutar ciljanih tkiva - mjehuriće koji se brzo šire i nestaju. Ova nasilna, ali ekstremno lokalizovana mehanička dejstva ubijaju ćelije raka i razbijaju strukturu tumora.

Od 2001. godine Žuova laboratorija na Univerzitetu Mičigen pionir je u korišćenju histotripsije u borbi protiv raka, što je dovelo do kliničkog ispitivanja. U novije vrijeme istraživanje je dalo obećavajuće rezultate u liječenju histotripsijom i imunoterapijom.

Priredio i preveo: S.Đurđić

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније