Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Т.Г. [ RTS ]

03. 01. 2023. 18:16 >> 18:20

VIDLjIVA AKO BUDE VEDRO

U zoru nas očekuje meteorska kiša

Tokom decembra je bilo više prilika za posmatranje obilnih meteorskih kiša Geminida i Ursida. U prvom kvartalu godine jedino su aktivni meteori Kvadrantida koji će vrlo kratko biti na vrhuncu u utorak na srijedu ujutru.

Kao i Geminidi i Ursidi, Kvadrantidi su često među najjačim meteorsim pljuskovima u godini, ali ovi meteori ne izazivaju ni približno toliko uzbuđenja kao sjeverni ljetnji Perseidi u avgustu koji paraju nebo tokom ljetnjeg raspusta.

Pored toga, prozor mogućnosti da se vide Kvadrantidi je veoma uzak, sa vrhuncem intenzivne aktivnosti koji traje samo šest sati ove godine, prema Američkom meteorskom društvu.

Drugi pljuskovi mogu imati vrhunce koji traju dan ili dva, sa manjom, ali još uvek pristojnom količinom aktivnosti koja se proteže danima prije i posle stvarnog vrhunca.

Ako se nadate da ćete uhvatiti Kvadrantide ove godine, potrebno je uzeti u obzir dva faktora: u koje vreme će pljusak dostići vrhunac na vašoj lokaciji i koliko će u to vreme biti visok kvadrant noćnog neba odakle izgleda da potiču meteori Kvadrantida.

Predviđanje tačnog trenutka vršne aktivnosti za kišu meteora ne daje garancije, ali ciljni opseg za najbolje vrijeme gledanja je između 3.40 i 6.40 GMT 4. januara.

Radijant, vidljivo ishodište meteora, nalazi se blizu horizonta nedaleko od sazvježđa Velikog medveda i uobičajeno ostavlja žuti ili plavi trag na noćnom nebu. Najbolje je otići što dalje izvan gradova kako bi bila što veća tama i da bi se izbjeglo svjetlosno zagađenje.

Ukoliku bude oblačno, nažalost, meteorska kiša neće biti vidljiva.

U idealnim oslovima može se očekivati da se vidi oko 25 meteora na sat, uključujući mnogo prolaznih zvijezda padalica i nekoliko vatrenih lopti, za one posmatrače koji budu imali sreće.

Prema nekim predviđanjima, možda se dogodi i da na vrhuncu bude i do 120 meteora na sat.

Jedan od potencijalnih izazova je to što će Mjesec biti oko 92 odsto pun u srijedu ujutru, tako da će posmatrači morati da prilagode svoju poziciju kako bi sjajni mjesec ostavili iza leđa.

Ono što se zapravo vidi kada Kvadrantid meteor prođe nebom je komadić asteroida 2003 EH1, za koji neki astronomi vjeruju da je u pitanju izumrla kometa ili novi tip objekta koji se ponekad naziva „kamena kometa“. Tokom vjekova, EH1 je ostavio trag krhotina na svom putu i naša planeta prolazi kroz taj oblak krhotina svakog januara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније