Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.B. [ RTS ]

03. 01. 2024. 11:47 >> 11:47

ZENIT POSLIJE PONOĆI

Prva ovogodišnja meteorska kiša već počela

Prva kiša meteora, odnosno zvijezda padalica dostići će vrhunac naredne noći između 3. i 4. januara poslije ponoći i nastaviće se ka jutarnjim satima. Riječ je o meteorskom roju Kvadrantidi. Oni su aktivni još od 28. decembra i trajaće sve do 12. januara.

"Meteorski rojevi i 'kiše' koje ih prate su spektakularni događaji koje možemo da pratimo nekoliko puta godišnje, a početkom svake godine na nebu se mogu vidjeti Kvadrantidi", navodi saradnica u Istraživačkoj stanici "Petnica", Debora Pavela.

Meteori su svjetlosne pojave koje se vide kada ostaci kometa ili asteroida uđu u Zemljinu atmosferu i počnu da sagorijevaju. Ukoliko ne sagore do kraja i uspiju da padnu na tlo, nazivaju se meteoriti.

"Kada, primjera radi, kometa počne da se raspada, njeni djelići se kreću u njenoj orbiti i formiraju svojevrstan roj, koji kada uđe u atmosferu počne da sagorijeva", objašnjava Pavela.

Konkretno sa ovogodišnje Kvadrantide, rečeno je da će ih biti oko 120 svakog sata, ali to bi bio slučaj samo u idealnim uslovima, kada ne bi bilo oblačno, kada ne bismo imali Mjesec ili svjetlosno zagađenje i kada bi taj radijant iz kog dolaze bio u zenitu, odnosno tačno iznad nas.

"Nažalost, mi nećemo vidjeti tu količinu meteora", ističe Pavela.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније