Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

klix.ba [ R.B. ]

08. 05. 2023. 08:26 >> 08:26

NAŠLI I SJEČIVA...

Arheološko otkriće kod Korčule: Pod morem pronašli put star 7.000 godina

Arheolozi su ovog vikenda kod Korčule ispod naslaga morskog mulja otkrili put star čak sedam hiljada godina.

Vođa istraživanja, Igor Borzić, sa studija Arheologije Sveučilišta u Zadru, primijetio je čudne strukture u moru uvale Gradine, nakon čega je arheološki tim utvrdio da se na četiri do pet metara dubine nalazi istovjetno naselje kao na Solinama.

Na lokalitetu su, osim puta, pronađeni i neolitički artefakti poput kamenih sječiva, kamene sjekire...

Sa zadarskog Sveučilišta objašnjavaju da je "riječ o složenim kamenim pločama koje su bile dio komunikacije široke četiri metra koja je spajala vještački stvoreno ostrvo s obalom".

Radiokarbonskom analizom očuvanog drva pronađenog u prošloj kampanji, cjelokupno naselje datirano je oko 4.900 godina p.n.e. Ljudi su hodali ovom komunikacijom i to prije gotovo 7.000 godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније