Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Б.Ч.Ј. [ N1 ]

03. 08. 2023. 13:04 >> 13:05

ISTRAŽIVANjE

Psi iz Černobilja su genetski drugačiji od svih ostalih u svijetu

Novo istraživanje proučavalo je stotine pasa koji se slobodno kreću po ruševinama nuklearne elektrane u Černobilju i otkrilo da ih izloženost zračenju genetski razlikuje od ostalih pasa u svijetu.

Nakon nuklearne katastrofe u Černobilju 26. aprila 1986. oko 120.000 ljudi koji su živjeli u okolnom području i obližnjem gradu Pripjatu bilo je prisiljeno da napusti domove. To je uključivalo mnoge pse, kućne ljubimce koji su, uprkos svim izgledima, uspjeli da uspostave snažnu populaciju koja još uvijek živi na ozračenom području koje okružuje elektranu u raspadanju.

U novoj studiji naučnici su nastojali bolje da shvate neobičnu populaciju pasa koja živi oko Černobilja u svjetlu teške kontaminacije okoline kojoj su mnogi svakodnevno izloženi.

Uz pomoć uzoraka krvi prikupljenih od životinja lutalica između 2017. i 2019. genetski su analizirali 302 psa iz populacije koja živi unutar same elektrane, kao i onih 15 do 45 kilometara od mjesta katastrofe.

Samo gledajući DNK pasa koji žive u blizini Černobilja, bilo je jasno da su genetski različiti od kućnih ljubimaca koji žive drugde u svijetu, za šta istraživači vjeruju da je odraz jonizujućeg zračenja kojem su bili izloženi generacijama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније