Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ RTS,CNN/M.L.B. ]

13. 09. 2023. 22:00 >> 22:00

SVEMIRSKI TELESKOP

"Džejms Veb" pronašao egzoplanetu, možda ima vodu i naznake života

Na površini kolosalne planete, koja se nalazi na udaljenosti od oko 120 svjetlosnih godina od Zemlje, možda ima vode i života, pokazuju podaci koje je otkrio svemirski teleskop „Džejms Veb“.

Istraživanje opservatorije smještene u svemiru, koje se izvodi jednim od najnaprednijih astronomskih instrumenata, otkrilo je da egzoplaneta K2-18b možda ima neke ključne karakteristike planete koja bi mogla da ima vodene površine i život.

Oko hladne patuljaste zvezde K2-18, kruži egzoplaneta koja se nalazi u nastanjivoj zoni zvijezde i 8,6 puta je veće mase od Zemlje.

Analizom materijala do kojeg je došao moćni teleskop „Džejms Veb“, otkriveno je da planeta ima obilje metana i ugljen-dioksida u svojoj atmosferi.

Prisustvo molekula koji sadrže ugljenik uz malu količinu amonijaka, može ukazivati na atmosferu bogatu vodonikom koja okružuje svijet okeana, navodi se u saopštenju Nase.

Ugljenik se smatra osnovnom gradivnom materijom životnih oblika na Zemlji. Svemirski teleskop Habl je prvobitno uočio dokaze vodene pare u atmosferi egzoplanete. Ovo otkriće, opisano u studiji iz septembra 2019. godine, pomoglo je naučnicima da se vrate proučavanju K2-18b.

Teleskop „Džejms Veb“, koji može da otkrije infracrveno svjetlo nevidljivo ljudskom oku, analizirao je tačno koji elementi se nalaze u atmosferi planete.

Najnovija posmatranja planete otkrivaju da bi veoma poseban molekul, nazvan dimetil sulfid, mogao biti prisutan na K2-18b. Na Zemlji, dimetil sulfid „proizvodi samo život“, navodi Nasa. „Većina dimetil sulfida u Zemljinoj atmosferi emituje se iz fitoplanktona u morskim sredinama“.

Nema garancija

Istraživači ne tvrde da K2-18b vrvi od vanzemaljskog života.

„Potrebna su dodatna istraživanja da bi se potvrdilo prisustvo dimetil sulfida“, naveo je u saopštenju astronom Niku Madusudan, profesor astrofizike i egzoplanetarne nauke na Univerzitetu u Kembridžu.

Madusudan je vodeći autor novog naučnog rada koji opisuje nalaze koji su prihvaćeni za objavljivanje u stručnom časopisu The Astrophysical Journal Letters. Čak i ako naučnici budu potvrdili prisustvo tog hemijskog jedinjenja, to ne garantuje postojanje bilo kog oblika života. Ipak, ovi novi dokazi proširuju domen znanja naučnika o egzoplanetama sličnim K2-18b.

Vreli okeanski svjetovi

Opisana otkrića o sastavu atmosfere sugerišu da bi K2-18b mogla da bude egzoplaneta poznata kao Hycean (hydrogen+ocean), teoretski tip egzoplanete koja je vrela, ali je prekrivena okeanima i ima atmosferu bogatu vodonikom.

Na nebeskim tijelima na kojim postoje tečni okeani, postoji i potencijal za život, ali istraživači još nijesu sigurni da bi ovaj tip egzoplaneta uopšte mogao da bude takav da je na njima život moguć.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније