Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ N1 ]

14. 09. 2023. 17:40 >> 17:50

OBJAVILI IZVJEŠTAJ

NASA ne odbacuje da je vanzemaljska tehnologija bila u atmosferi Zemlje

NASA nije spremna da odbaci mogućnost da je vanzemaljska tehnologija bila u atmosferi Zemlje, navodi se u izvještaju američke svemirskde agencije koji je predstavljen u Vašingtonu.

Izveštaj takođe kaže da nema dokaza da do sada prijavljeni slučajevi takozvanih NLO imaju bilo kakvo vanzemaljsko porijeklo.

„Mađutim, ti objekti morali su putovati kroz naš solarni sistem da bi došli ovde“, navodi se u izvještaju, koji citira BBC.

Iako se iz studije ne može zaključiti postojanje života van Zemlje, NASA kaže da nije spremna da odbaci mogućnost da „potencijalno nepoznata vanzemaljska tehnologija operiše u atmosferi Zemlje“.

Studija američke svremirske agencije analizira stotine izvještaja o „neidentifikovanim anomalnim fenomenima“ (UAP), koji se u javnosti najčešće nazivaju NLO („neidentifikovani leteći objekti“).

Radi se o tačkama svjetlosti na nebu, koje su najčešće uočavale druge letjelice, a koje nijesu objašnjene do sada.

Kako se navodi, većina ovih fenomena se mogu objasniti, a samo dva do pet odsto slučajeva se smatra „anomalijom“ i ostaje zagonetka za sada.

U izvještaju se navodi da su „mnogi kredibilni svjedoci, često vojni avijatičari, prijavili da su u vazdušnom prostoru SAD vidjeli predmete koje ne prepoznaju“.

Jedan od najvećih izazova za Nasu je nedostatak podataka zbog čega ne mogu da zaključe da li je neki predmet UAP ili nije.

„Izvještaji svjedoka ne mogu se ponoviti i obično ne pružaju dovoljno informacija neophodnih za donošenje konačnog zaključka“, navodi se u studiji.

NASA administrator Bil Nelson rekao je na konferenciji za medije da je fokus studije prelazak „sa senzacionalizma na nauku“.

Nelson je rekao da će NASA imenovati direktora za istraživanje UAP, čiji će posao biti da „razvija i nadgleda primjenu Nasine vizije za istraživanje UAP“.

Kazao je da će NASA raditi sa drugim agencijama u analizi neobjašnjenih fenomena i da će koristiti vještačku inteligenciju da pretražuje atmosferu.

„Nastavićemo da gledamo u nebo i tražimo znake uslova za održanje života“, rekao je Nelson na konferenciji za medije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније