Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

P.R. [ Anadolija ]

15. 03. 2024. 10:57 >> 11:13
Čitaj mi:

SPACE X

"Starship" raketa ostvarila najduži let u trećem probnom lansiranju

Američka kompanija "SpaceX" danas je iz svoje baze "Starbase" u Boka Čiki u saveznoj državi Teksasu izvela treće testno lansiranje prototipa "Starship-a", a najveća i najmoćnija raketa u istoriji prvi put je ušla u orbitu.

Treći pokušaj kompanije SpaceX da lansira Starship rezultovao je najdužim letom te rakete do sada.

Nekih tri minuta nakon lansiranja, prvi dio rakete "Super Heavy" se uspješno odvojio od "Starshipa" i srušio se u more u Meksičkom zalivu.

"Starship" je prvi put uspio da uđe u orbitu sa uspješnim aktiviranjem njegovih šest "Raptor" motora u drugoj fazi testnog leta.

U 49. minutu leta izgubljena je signalna veza prilikom ponovnog ulaska rakete u atmosferu.

Očekivalo se da raketa sleti u Indijski okean, ali se pretpostavlja da je eksplodirala prilikom ponovnog ulaska u atmosferu.

"Space X" planira koristiti "Starship" kao svoju prvu raketu za slanje ljudi i tereta na Mjesec i dalje, s ciljem da na kraju pošalje posadu na Mars.

"Starship" od nerđajućeg čelika i njegova "Super Heavy" raketa predviđeni su za višekratnu upotrebu, a kompanija ima ugovor s NASA-om da ih koristi za program "Artemis", koji nastoji poslati ljude na Mjesec.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније