Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

14. 03. 2024. 17:20 >> 17:20
Čitaj mi:

kompanija je vlasništvo elona maska

Treći probni let megarakete Spejseksa završen gubitkom letjelice

Megaraketa Staršip američke kompanije Spejseks poletjela je danas na svoj treći probni let iz savezne države Teksas, ali je u povratku izgubljena.

Raketa je uspjela da stigne dalje od onih u prethodna dva pokušaja, ali je izgubljena dok se vraćala na Zemlju oko jedan sat poslije polijetanja.

Kompanija Spejseks, vlasništvo Ilona Maska, javila je da je izgubila kontakt sa letjelicom kada je bila blizu svog cilja, povratka nazad na zemlju i pada u Indijski okean oko sat poslije polijetanja iz južnog Teksasa na meksičkoj granici.

Raketa je poletjela iz svemirske baze Spejseksa "Starbejs" u Boka Čiti u Teksasu.

Dva prošlogodišnja probna leta završila su se samo nekoliko minuta poslije polijetanja.

Staršip, najveća i najmoćnija raketa ikada napravljena krenula je preko Meksičkog zaliva poslije lansiranja danas. Nekoliko minuta poslije polijetanja buster se odvojio glatko od svemirske letjelice i pao u zaliv dok je letjelica nastavila let istočno. Na njoj nije bilo ljudi ni satelita.

Sat kasnije komentatori Spejseksa, koji su pratili let, rekli su da su izgubili kontakt sa letjelicom.

"Letjelica je izgubljena. Danas neće biti pada u more", rekao je Dan Huot iz Spejseksa, ali je dodao da je "nevjerovatno" da se vidi koliko su dalje stigli ovog puta.

Ranije tokom leta Mask je čestitao timu i rekao da je Spejseks stigao daleko. Ta kompanija je osnovana tačno prije 22 godine na današnji dan.

Raketa i letjelica futuristiškog izgleda je visoka 121 metar, i najveća je i najmoćnija raketa na svijetu.

Kompanija milijardera Ilona Maska računa na Staršip da ostvari svoj naznačeni cilj da čovječanstvo postane multiplanetarna vrsta i da se naseli na Marsu.

Razvoj rakete je vrlo važan i za američku svemirsku agenciju Nasa, koja računa da će ona da preveze astronaute na Mjesec tokom misija Artemis tri predviđenih za 2026. godinu.

Posljednji test je bio prije četiri mjeseca, dva dijela su se uspješno odvojila u letu ali su zatim oba ekspodirala. Letjelica je ipak dostigla oko 150 kilometara prešavši granicu svemira. Prvi let bio je aprila 2023. kada je raketa eksplodirala četiri minuta poslije polijetanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније