Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

N1 [ R.B. ]

11. 04. 2024. 11:59 >> 11:59

FRESKE I MOZAIK

Pronađena nova umjetnička djela u Pompeji

Zadivljujuća umjetnička djela pronađena su tokom najnovijih iskopavanja na lokaciji nekadašnjeg grada Pompeje, koji je zakopan uslijed erupcije vulkana Vezuv 79. godine, javio je BBC.

Arheolozi kažu da su pronađene freske, koje su među najlepšim radovima pronađenim u ruševinama drevnog grada.

Na crnim zidovima, po kojima je nova prostorija dobila ime „crna soba“, pronađeni su crteži mitoloških grčkih likova kao što je Helena, ćerka grčkog boga Zevsa.

Osim toga, u prostoriji se nalazi i veliki mozaik sastavljen od više od milion bijelih pločica.

Još jedna trećina izgubljenog grada tek treba da se očisti.

Cilj trenutnog iskopavanja je da se naglasi položaj Pompeje kao „najvećeg svjetskog prozora za ljude i kulturu Rimskog carstva“.

„Crna soba“ je najnovije otkriće tokom iskopavanja koje je početo prije 12 mjeseci. Proces iskopavanja biće uključen u novu dokumentarnu seriju koja će biti emitovana na BBC.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније