Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

17. 04. 2013. 10:44 >> 10:48

DOKAZANO

Muškarci ne razumiju žene

Muškarci se prilično muče da razumiju žene. To je potpuno tačno, tvrde naučnici koji su uspjeli da dokažu zašto muškarci bolje razumiju druge muškarce nego žene.

 

 

Istraživači iz LWL univerzitetske bolnice u Bohumu otkrili su da muški volonteri znatno bolje pogađaju raspoloženje osobe na osnovu očiju kada su u pitanju fotografije muškaraca. 

Studija objavljena u žurnalu "PLOS ONE", obuhvatila je 22 muška volontera – svi su bili samci i između 21 i 52 godine starosti. 

Svako od njih gledao je fotografije očiju osoba dok su naučnici skenirali njihov mozak. 

Pol osoba na fotografijama bio je ravnopravno podijeljen i njihove oči prikazivale su jednu od tri emocije – pozitivnu, neutralnu i negativnu. 

Dok su volonteri gledali fotografije, od njih je traženo da odaberu jednu od dvije riječi koje su im ponuđene kako bi najbolje opisali raspoloženje osobe u čije oči su gledali. 

Istraživači su otkrili da su dobrovoljci znatno bolje osjećali raspoloženje osoba, ukoliko je ona bila muškog pola. 

Istraživači su takođe otkrili da kada su volonteri gledali u oči muškarca, amigdala – dio mozga koji je zadužen za emocije, bila je znatno aktivnija, nego kada su gledali fotografije na kojima su bile žene. 

Ostali djelovi mozga koji su povezani sa emocijama, takođe su manje reagovali kada su u pitanju bile ženske oči.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније