Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

21. 04. 2013. 17:17 >> 17:20

22. APRILA

Anonimusi: Zatamnite Internet zbog CISPA-a

Predstavnički dom Kongresa u SAD-u ponovo je izglasao CISPA-u koja po mnogima označava početak kraja privatnosti na internetu, zakon koji sajtovima dozvoljava da lične podatke korisnika prosleđuju vlastima bez njihove dozvole. Naravno ova odluka se nije svidjela hakerskom kolektivu Anonimus koji je pozvao cijeli Internet na protest 22. aprila.

Početkom prošle godine ulice brojnih svjetskih gradova bile su prepune protestanata koji su političkim elitama i korporacijama poručile da ne žele nikakve zakone kojima će gušiti njihovu privatnost u svrhu borbe protiv sajber terorizma ili piratstva.

Tadašnji je pritisak uspio pa su s vremenom predlozi zakona poput SOPA-e, CISPA-e i ACTA-e odbačeni. Međutim, sada je jasno da je, barem kada je CISPA u pitanju, odbacivanje izglasavanja bilo samo privremeno jer je 19. aprila Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao ovaj predlog zakona. Sada se čeka potvrda Senata i potpis Baraka Obame, da bi CISPA i službeno postala zakon.

Kako prenosi Huffington Post, CISPA (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act) je zakon za zaštitu od sajber terorizma i drugih oblika sajber napada, ali ona će omogućiti privatnim kompanijama da sa drugim korporacijama i američkom vladom dijele lične podatke svojih korisnika – čak i u slučajevima u kojima su se te kompanije ugovorom obavezale da to neće raditi.

Dakle, CISPA bi bila iznad svih ostalih zakona. Tako bi kompanije koje su se ugovorom obavezale da neće dijeliti privatne podatke svojih korisnika (poput npr. e-mailova i drugih privatnih informacija), bile oslobođene odgovornosti i potencijalnih civilnih tužbi zbog kršenja tih ugovora.

Podgrupa ove organizacije na sajtu nazvanom „Anon Insiders“ postavila je sljedeću poruku:

„Želimo da Internet bude u mraku u ponedjeljak na 24 časa kako bi protestvovali protiv vaše nelogičnog i terorišućeg zakona koji usmjeren protiv cijelog Interneta. Iako je cijeli Internet protiv ovog zakona, to nije spriječilo donošenje zakona od strane vlasti zaslijepljene novcem lobista. Zato smo riješili da sami nešto preduzmemo i otvorimo vam oči. Svaki popularan sajt biće u mraku dok vi gospodine Obama ne obećate da ćete iskorisiti vaše pravo na veto kako bi zaustavili ovaj zakon u Senatu. Gledajte na ovu akcija kao na protest ili upozorenje, kako god želite. Jedna stvar je sigurna, niti vi, niti bilo ko drugi na ovome svijetu ne može da kontroliše Internet. Zato ne pokušavajte”.

Plan ne podrazumijeva gašenje ili napadanje Interneta na bilo koji način, organizacija samo želi da svi sajtovi budu crni 24 časa.

Još nije poznato koji će sve sajtovi učestvovati u ovom zatamnjenju.

Na Jutjubu stranici „anonops“ objavljen je i video koji poziva ljude da se pridruže i pruže podršku.

Brojni Anonimus nalozi počeli su da pozivaju ljude da koriste haštag #CISPABlackout kako bi se proširila svijest o njihovom cilju na Tviteru.

Ovo nije prvi protest koji je za cilj imao „zavijanje sajtova u crno“ zbog nekog zakona. U januaru 2012. više od 7.000 sajtova, uključujući i Vikipediju, Redit i Gugl, protestvovalo je protiv inicijative da se spriječi onlajn piraterija i tražilo je da se zaštite IP adrese – što je takođe okarakterisano kao napad na onlajn privatnost. Dva dana kasnije donošenje ovih zakona stopirano je.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније