Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

О.З. [ Anadolija ]

06. 11. 2022. 22:51 >> 22:49

ODLAJMERI U LONDONU

Trka 350 vozila proizvedenih prije 1905. godine

Održana je trka oldtajmera od Londona do Brajtona. Da bi se takmičari kvalifikovali za ovu trku, koja je prvi put održana još 1896. godine, njihovo vozilo mora biti proizvedeno prije 1905. godine.

Trka je počela Hajd Parku, a završila u primorskom gradu Brajtonu na jugu Engleske. Više od 350 vozila proizvedenih prije 1905. prisustvovalo je događaju, najdugovječnijoj automobilskoj proslavi na svijetu.

Prva londonska trka ovog tipa organizovana je 14. novembra 1896. godine. Trka se organizuje svake godine u prvog vikenda u novembru i kao podsjećanje na vrijeme kada je maksimalna brzina automobila bila tek dvadesetak kilometara na sat.

Britanija je krajem 19. vijeka donijela zakon o "lokomotivama na autoputovima".

Njime je povećana maksimalno dopuštena brzina automobila na cestama s dotadašnjih šest kilometara na sat na 22,5 kilometra na sat. Godine 1876. ukinut i propis da se ispred svakog vozila mora kretati osoba koja će mahati crvenom zastavicom kako bi pješake upozoravala na potencijalnu opasnost od "brzog vozila".

Trka od londonskog Hajd Parka do Madeira Drajva u Brajtonu duga je 95 kilometara, a vozila-veterani koji učestvuju u trci vrijede od nekoliko desetina hiljada pa do više od milion funti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније