Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Б. [ N1 ]

19. 04. 2023. 09:02 >> 09:04

NA SONIJEVOM FOTO KONKURSU

Dobio nagradu za fotografiju pa priznao da je napravljena uz vještačku inteligenciju

Njemački umjetnik Boris Eldagsen izazvao je pometnju ove nedjelje kada je otkrio da fotografija koja je osvojila prestižnu nagradu na Sonijevom foto konkursu, nije njegova fotografija, već slika generisana vještačkom inteligencijom.

Poslije svog eksperimenta on je uvjeren da primjena vještačke inteligencije nije u zaobilaženju ljudi, već u mogućnosti da se umjetnik oslobodi. Dodao je da je cilj njegovog učešća na Sonijevom foto konkursu bio da isprovocira debatu i utvrdi da li su konkursi spremni za vještačku inteligenciju. "Nisu", zaključio je.

Nagradu koju je dobio je odbio, navodeći da slike napravljene vještačkom inteligencijom i "prave" fotografije ne treba da se takmiče jedne sa drugima.

"Radi se o različitim entitetima. VI nije fotografija. Zato neću prihvatiti nagradu. Koliko vas je posumnjalo da se radi o VI slici? Nešto u vezi sa ovim ne djeluje ispravno, zar ne?", poručio je Eldagsen.

Poslije ove objave, odnosi između 52-godišnjeg Eldagsena i Sonija su postali pomalo neprijatni, navodi Gardijan.

Na pobjedničkoj slici prikazane su dvije žene različitih generacija u crno-bijeloj tehnici.

"Soni" je izdao saopštenje u kojem kaže da više nijesu u stanju da se uključe u smislen i konstruktivan dijalog sa njim.

Na Eldagsenovom sajtu piše: "Soni: Prestanite da pričate gluposti!"

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније