Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Б. [ N1 ]

22. 07. 2023. 15:24 >> 15:24
2

NEPOZNAT UZROK

Skoro 2.000 uginulih pingvina na obalama Urugvaja

Skoro 2.000 mrtvih pingvina pronađeno je na istočnim obalama Urugvaja u posljednjih deset dana, za sada nije poznat uzrok pomora, ali se po svoj prilici ne radi o ptičjem gripu, saopštile su vlasti.

Magelanovi pingvini, vrsta koja nastanjuje Južnu Ameriku, uglavnom mladi, uginuli su u Atlantskom okeanu prije nego što su ih vodene struje dovele do jugoistočnih departmana Kanelones, Maldonado i Roča, rekla je za Frans pres šefica odjeljenja za faunu u urugvajskom ministarstvu za životnu sredinu Karmen Liezagojen.

Prema njenim riječima, 90 odsto su pingvini mlađe dobi bez masnih naslaga i imaju prazne stomake. Dodala je da su urađeni testovi na ptičji grip bili negativni.

Ta vrsta pingvina koja živi na jugu Argentine migrira ka sjeveru u potrazi za toplijim vodama tokom zime na jugu, i može da se popne do obala jugoistočne brazilske države Espirito Santo.

"Normalno je da jedan procenat ugine, ali ne toliko", rekla je Leizagojen, i podsjetila da se to desilo i prošle godine u Brazilu i da ni tamo nijesu bili poznati uzroci.

Ektor Kajmaris, direktor zaštićene lagune Roša, rekao je za Frans pres da je prebrojao više od 500 uginulih pingvina na deset kilometara plaže.

Aktivisti za žvotnu sredinu pripisuju smrtonost tih pingvina pretjeranom i ilegalnom ribarenju.

"Od 1990-ih i 2000-tih počeli smo da viđamo životinje kojima nedostaje hrana", rekao je Ričard Tesor iz nevladine organizacije spasavanja morske faune, i ukazao na prekomjernu eksploataciju pomorskih resursa.

On smatra da je ciklon, koji se pojavio u Atlantiku i sredinom jula pogodio jugoistok Brazila, vjerovatno doveo do smrti najslabijih jedinki, zbog loših klimatskih uslova.

Tesore je rekao da je pored pingvina pronašao albatrose, galebe, morske kornjače i morske lavove mrtve na plažama Maldonada, istočno od glavnog grada Urugvaja, Montevidea.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније