Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

K. J. [ N1 ]

05. 08. 2023. 22:54 >> 17:50

NE KAŽNjAVATI MALIŠANE

Psiholog otkriva šta ne bi trebalo da radite kada vas dijete ignoriše

Roditelji često mogu da se naljute ili zbune kada ih dijete ignoriše. Ali psiholozi naglašavaju da naši mališani znaju da nas ignorišu iz više različitih razloga, a to u većini slučajeva nema veze sa neposlušnošću.

Najčešće se dešava kada se dijete osjeća nepovezano sa nama, prekidamo ga u nečemu što mu je trenutno veoma interesantno ili je samo zbunjeno našim uputstvima i ne razumije šta tačno tražimo od njega.

Šta god da je razlog njihove reakcije, psiholog Lora Anderson Kirbi za „Very Well Familiy“ objašnjava da ignorisanje u većini slučajeva ne znači da dijete namjerno ne sluša roditelje. Ona takođe pominje nekoliko stvari koje roditelji nikada ne bi trebalo da rade ako primijete da ih dijete ignoriše.

Jedna od najčešćih grešaka roditelja je da tjeraju dijete da uradi nešto ako nas ignoriše.

Kako objašnjava psiholog, dijete u većini slučajeva ima razumljiv razlog zašto ne želi da učestvuje, a prisiljavanje roditelja samo će povećati problem. Umjesto toga, potrebno je pokazati saosjećanje i razumijevanje, prenosi Index.hr.

„Budite mirni i sačekajte ako vidite da vam dijete odgovara. Ako mislite da vas nije dobro razumio, ponovite svoj zahtjev i zamolite dijete da ponovi vaša uputstva. Naime, u slučaju da može da vam ponovi šta treba da se uradi, znaćete da su mu vaša očekivanja jasna“, objašnjava Anderson Kirbi.

Isto tako, psiholog naglašava da ni u kom slučaju ne bi trebalo vikati ili koristiti bilo koji drugi oblik kazne.

„Na taj način možete samo da izazovete još veći otpor kod svog djeteta, a to svakako nije ono što biste željeli“, dodala je ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније