Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

01. 04. 2014. 08:42 >> 08:42

APRILILILI

Danas je 1. april, Svjetski dan šale

Danas je 1. april - Dan šale. Istorijat ovog dana nije sasvim poznat, a mnogi su skloni tumačenju da se ovaj svojevrsni narodni praznik pojavio krajem srednjeg vijeka u Evropi kao "Dan svih luda", što je bilo opštenarodno veselje.

 

 

Postoje mišljenja da korijeni tog praznika dosežu do starog Rima, poznatog i po tome što su tamošnji stanovnici umjeli da se dobro zabavljaju, smišljajući različite šale. 

Prema jednoj teoriji, taj datum se vezuje za usvajanje Gregorijanskog kalendara kada je izraz "aprilska luda" pripisivan onima koji su se i dalje držali starog, Julijanskog kalendara. Englezi misle da je Dan šale preuzet sa Istoka i 1. april zovu "Danom svih glupaka". 

Upravo je engleski BBC "odgovoran" za izazivanje jedne od najmasovnijih prvoaprilskih šala u svijetu. Naime, 1957. godine, u emisiji Panorama, emitovanoj 1. aprila, prikazana je reportaža o porodici iz Ticina (Švajcarska) koja uzgaja stabla na kojima rastu špagete. U centru reportaže bila je žena koja bere špagete s drveta.

Gledaoci su nakon emisije zasuli pismima i telefonskim pozivima ovu televizijsku mrežu. Željeli su znati gdje mogu nabaviti špageti-stablo.

Orson Vels je 1938. godine radio-dramom H. G. Velsa "Rat svjetova" izazvao masovnu paniku u SAD-u jer su slušaoci povjerovali da su svijet stvarno napali vanzemaljci. Amerikanci se nisu smirili niti nakon niza upozorenja da se radi isključivo o fikciji i radiodrami. Pretpostavlja se da je oko 1,7 miliona ljudi priču shvatilo ozbiljno.

Holandska državna televizija je 1955. godini izvijestila da se srušio kosi toranj u Pizi. Zabrinuti ljubitelji umjetnosti zvali su urednike ove televizije zanimajući se za pojedinosti nesreće. Ista je televizija 1975. godine objavila gledaocima da je uvedena nova tehnologija koja može otkriti neprijavljene televizore, pa je pozvala sve koji to nisu učinili da to srede što prije.

Cartoon Network je prvoaprilskog dana 1997. godine od 6 do 18 sati emitirao crtaće o Screwy Squirrelu, s objašnjenjem da ne mogu promijeniti program jer je glavni lik iz crtića preuzeo kontrolu nad TV stanicom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније