Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Б. [ RTS ]

25. 11. 2023. 11:31 >> 12:36

PODVODNI ŠAMPANjAC

Otkriven novi način čuvanja vinskih boca

Pronalazak netaknutih boca vina u olupini iz 1852. godine pokrenuo je polemiku o potencijalno novom načinu čuvanja vinskih boca – ispod vode.

Kao i mnoge druge inovacije i ova se desila slučano. Prije 13 godina grupa ronilaca kod finskog arhipelaga Aland naišla je na olupinu broda iz 1852. godine u kojoj su, na njihovo iznenađenje, pronašli i 145 netaknutih boca šampanjca oko 50 metara ispod površine.

Uprkos tome što su sve etikete na njima odavno otpale, stručnjaci su na unutrašnjosti pampura pronašli žigove koji su im pomogli da identifikuju porijeklo.

Mnoga od njih su od proizvođača "Juglar maison" koji je nestao 1829. godine kada je vinograd preuzeo konkurent, a bilo je i 47 flaša vinarije "Veuve Clicquot" blizu Remsa.

Dvije godine nakon otkrića, 11 flaša prodato je na aukciji za ukupno 156.000 dolara. Jedna od boca „Veuve Clicquot“ prodata je za 15.000 eura.

To je bilo prije nego što je sadržaj boca ispitan, analiziran i proban. Sada vrijednost boca dostiže čak i 190.000 dolara.

Profesoru biohemije sa Univerziteta u Remsu Filipu Žandeu dat je mali uzorak iz tri boce da sprovede hemijske analize. Njegov izvještaj, objavljen u Proceedings of the National Academy of Sciences, navodi da "nakon 170 godina ležanja ispod površine mora u skoro savršenim uslovima, ove uspavane flaše šampanjca su se probudile da nam ispričaju novo poglavlje vinarstva".

Niz stručnih enologa probao je vino i isprva ga opisao u ne tako lijepom svjetlu. Ipak, nakon što su pustili vino da odstoji u čaši i „prodiše“, počelo je da oslobađa neke prijatne arome.

Dominik Demarvilj, šef pećina i podruma vinarije "Veuve Clicquot" takođe je isprobao vina i otkrio arome voća, tartufa i meda i opisao ga kao jedan od najboljih šampanjaca na svijetu.

Žande je takođe imao priliku da isproba male doze. Njegova odluka: „U životu nisam probao ovakvo vino. Aroma je ostala u ustima tri ili četiri sata nakon isprobavanja."

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније