Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.B. [ RTS ]

20. 12. 2023. 23:05 >> 23:04
Čitaj mi:

U SEULU

Maturanti tuže državu, prijemni ispit trajao 90 sekundi kraće

Grupa južnokorejskih srednjoškolaca i potencijalnih brucoša, traži odštetu od države u visini od 15.400 dolara po osobi, zbog toga što im se prijemni ispit za fakultet završio 90 sekundi ranije.

Visina odštete se poklapa sa troškovima godinu dana učenja da bi prijemni ponovo mogao da se polaže, navodi Bi-Bi-Si.

Suneung, prijemni ispit koji je vremenom postao zloglasan zbog svoje težine, traje osam sati tokom kojih se polaže više predmeta bez pauze.

Prijemni ispit u Južnoj Koreji spada u najteže ispite na svijetu, a ulozi su veoma visoki, jer uspjeh na njemu ne određuje samo plasman na fakultetskim listama i poslove na koje će moći da konkurišu, već čak i buduće veze.

Koliko je dan prijemnog ispita važan govori i činjenica koje se sve mjere preduzimaju kako bi se pomoglo budućim brucošima da se koncetrišu, poput zatvaranja vazdušnog prostora i odlaganje otvaranja berze.

Rezultati ovogodišnjeg ispita biće objavljeni 8. decembra.

U tužbi koju je podnijelo 39 učenika se tvrdi da se zvono oglasilo prije nego što je trebalo tokom polaganja prvog predmeta – korejskog jezika. Iako su se mnogi odmah požalili, supervizori su im nevezano za to uzeli papire.

Kasnije su i profesori priznali da je došlo do greške, a učenici tvrde da su bili toliko uzrujani da nisu mogli da se koncentrišu na ostatak ispita. Neki od njih su čak i odustali i otišli kući, navodi agencija Jonhap.

Advokat učenika Kim Vu-suk rekao je medijima da se nadležni u prosvjeti još nisu izvinili. Javni servis KBS prenosi da je nadležni supervizor pogrešio dok je gledao na sat.

Inače, ovo nije prvi put da učenici tuže zbog preranog oglašavanja zvona. U aprilu je sud u Seulu dodijelio po 5.250 dolara učenicima koji su tvrdili da su oštećeni, jer im je ispit 2021. godine trajao dva minuta kraće.

Kazna za slične slučajeve može da bude još veća. U Kini je 2012. godine supervizor kažnjen sa uslovnom kaznom od godinu dana zatvora zato što je tokom nacionalnog prijemnog ispita za fakultete u provinciji Hunan zvonio četiri minuta i 48 sekundi ranije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније