Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

09. 04. 2024. 17:01 >> 17:01

vrijeme oštre ideološke podjele

U Južnoj Koreji sjutra parlamentarni izbori

U Južnoj Koreji će sjutra biti održani parlamentarni izbori u vrijeme oštre ideološke podjele u društvu, koje su dovele do pojave velikog broja neutralnih glasača. Njih više zanimaju pitanja poput životnih uslova umjesto do sada aktuelnih pitanja o nuklearnim prijetnjama iz Sjeverne Koreje ili savezništva sa SAD.

"Više sam zainteresovan za one koji govore o stvarima koje mogu biti od stvarne pomoći našem kraju. Često i ne znam kada je Sjeverna Koreja testirala rakete", kazao je Kim Jun-ah, 45-godišnji službenik iz Seula.

Stručnjaci kažu da je oko 30-40 odsto od 44 miliona glasača u Južnoj Koreji politički neutralno i da bi baš njihovi glasovi mogli da odrede izborne rezultate.

Podjela između konzervativaca i liberala je u Južnoj Koreji toliko oštra da su se mnogi već opredijelili za koga će glasati prema svojoj partijskoj pripadnosti, a ne prema politici kandidata u njihovim okruzima.

Ali ekstremna polarizacija je dovela i do sve većeg broja umjerenih koji su siti partijskih sukoba, a fokusiraju se na pitanja koja na njih direktno utiču, kao što su cijene prozivoda, zaposlenje i porezi, kaže Čoi Džin, direktor istraživačkog Instituta u Seulu.

On procjenjuje da oko 30 odsto Južnokorejaca sebe smatra konzervativcima, 30 odsto liberalima, a preostalih 40 odsto umjerenima. "Čak i ako se konzervativci i liberali intenzivno prepiru oko političkih pitanja, to neće mnogo uticati na rezultate izbora", rekao je Čoi.

Neki posmatrači kažu da bi liberalne stranke mogle da zadrže parlamentarnu većinu, što ne ide u prilog konzervativnom predsjedniku Junu Suk Jeolu, čiji se petogodišnji mandat završava 2027. godine.

Bez obzira na ishod, Junovi glavni spoljnopolitički pravci ostaće nepromijenjeni, kao što je jačanje bezbjednosne saradnje sa SAD i Japanom i zauzimanje čvrste linije po pitanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje, kažu stručnjaci.

Jun se suočava sa kritikama zbog rasta cijena poljoprivrednih proizvoda (koje su u martu porasle za više od 20 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine), sa štrajkovima ljekara i stažista zbog nastojanja predsjednika da poveća godišnji limit za upis u medicinske škole.

Kampanju stranaka za parlamentarne izbore obilježilo je i korišćenje uvrjedljivog jezika rivalskih stranaka podstaknuto prezirom prema drugoj strani.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније