Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

K. J. [ RTS ]

07. 01. 2024. 22:30 >> 22:33
Čitaj mi:

Džekpot

Upoznajte Herkulesa, najvećeg smrtonosnog pauka

Sa „očnjacima“ koji bi mogli da probiju ljudski nokat, najveći muški primerak najotrovnijeg pauka na svijetu pronašao je novi dom u Australijskom parku reptila nadomak Sidneja. Sasvim slučajno ga je otkrio jedan od posjetilaca, piše RTS.

Smrtonosni sidnejski pauk, nazvan „Herkules“, pronađen je na centralnoj obali, oko 80 kilometara sjeverno od Sidneja. Predat je lokalnoj bolnici, kako bi se njegov otrov proučio i kasnije bio od pomoći, navodi se u saopštenju Australijskog parka reptila, prenosi RTS.

Eksperti za paukove u parku istakli su da je to najveći muški primjerak ikada pronađen u Australiji.

Pauk je dugačak 7,9 centimentara i nadmašio je prethodnog rekordera iz 2018. godine, nazvanog „Kolos“.

Sidnejski pauci obično imaju dužinu od jednog do pet centimetara, pri čemu su ženke veće od mužjaka, ali ne tako smrtonosne. Uglavnom nastanjuju šumovite predjele, prigradske bašte i farme u blizini Sidneja, najnaseljenijeg grada Australije, do priobalnog grada Njukasla na sjeveru i Plavih planina na zapadu.

Pauk „Herkules“ dragocjen je jer će doprinijeti programu protivotrova u parku reptila. Pauci koji se „bezbjedno“ uhvate predaju se Australijskom parku reptila gdje se iz njih izvlači otrov koji je neophodan za proizvodnju protivotrova koji spasava živote.

„Navikli smo da se parku doniraju prilično veliki paukovi ljevkaste mreže, ali dobiti ovako velikog mužjaka je kao da dobijete džekpot. Iako su ženke pauka takođe otrovne, mužjaci su se pokazali kao smrtonosniji. Pošto sada imamo ovakvog mužjaka u našoj kolekciji, njegova proizvodnja otrova mogla bi biti ogromna, što bi se pokazalo nevjerovatno dragocjenim za program u parku“, rekla je Ema Teni, čuvar u Australijskom parku reptila.

Od početka programa 1981. godine, u Australiji nije bilo smrtonosnog ujeda ove vrste pauka. Nedavno kišovito i vlažno vrijeme duž istočne obale Australije obezbijedilo je idealne uslove za razvoj paukova.

Skoro 50 novih vrsta pauka identifikovano u Australiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније