Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.B. [ RTS ]

18. 03. 2024. 22:55 >> 22:59
Čitaj mi:

Umjetnik ćuti

Novi mural u Londonu, pretpostavljaju da je Benksijev

Neobično umjetničko djelo u sjevernom Londonu, za koje se smatra da je rad uličnog umjetnika Benksija, privlači brojne stanovnike britanske prijestonice. Benksi se za sada nije oglasio.

Mural – zelena boja na zidu, iza potkresanog drveta, rasuta tako da izgleda kao njegova krošnja, pojavio se u nedjelju. U donjem lijevom uglu naslikana je osoba koja drži kanister sa prskalicom, što je prepoznatljiv detalj uličnog umjetnika Benksija. Ipak, još nema potvrde da je u pitanju njegov rad.

Jedan mještanin, koji živi u Finsberi parku, rekao je da su „ponosni i oduševljeni“ što je izabrana njihova ulica.

„Doživljavam ovo kao ličnu poruku nama – stanovnicima, tako smo ponosni“, rekla je Vanja Selers, koja živi samo nekoliko zgrada od murala.

Među onima koji su požurili da vide djelo je Džejms Pik, koji je autor serije pod nazivom "The Banksy Story", emitovane na Bi-Bi-Sijevom Radiju 4.

"Po mom mišljenju to izgleda kao njegovo djelo, ali, kao i uvijek sa Banksijem – nikad ne znate sa sigurnošću, sve dok on ne prizna djelo tako što to objavi na svojoj veb-stranici", rekao je Pik.

Neuhvatljivi umjetnik zvanično potvrđuje svoj rad objavljivanjem slika na svojoj veb-stranici i društvenim mrežama, što se još nije desilo za drvo u Finsberi parku.

Bi-Bi-Si je pitao Benksijev tim za komentar, ali još nema nikakvog odgovora.

Džejms Pik ističe da umjetničko djelo „bez sumnje nosi sva obilježja“ Benksijevog stila: „Tehnika je ta, lako je razumljiva poruka, veoma pametno odabrana lokacija i zaista ostavlja snažan utisak čim vidite djelo.“

Pik ističe da je poruka veoma jasna.

"Priroda se bori i na nama je da joj pomognemo da ponovo izraste. Ako se vratite na početak njegovog rada, on uvijek traži nešto što može da uradi sa minimalnim naporom kako bi nešto izgledalo stvarno kul", objasnio je Pik.

Prema njegovim riječima, mural je „veliki artistički nanos zelene boje“ na bijelom oronulom zidu, praćen Benksijevim pečatom koji je vjerovatno napravljen korišćenjem neke vrste aparata koji izbacuje boju pod pritiskom.

Nijansa zelene boje istovjetna je onoj kojom su ispisani znakovi u tom kraju Londona.

"Kada se odmaknete, izgleda kao da je drvo oživjelo, ali na primjetno lažan i sintetički način. Sada je proljeće i ovo drvo bi trebalo da bude prekriveno lišćem, ali Benksi je sigurno prošao biciklom i pomislio da stablo jadno izgleda", navodi Pik.

Prema njegovim riječima, na Dan Svetog Patrika (17. marta), Benksi je uzeo posebnu nijansu zelene boje i na prilično oronulom zidu iza drveta naslikao "lišće".

U izjavi za Bi-Bi-Sijev Radio 4, Džejms Pik je pohvalio Benksijev trik kojim je spriječio eventualnu krađu djela – lopovi bi morali da uzmu i zid i drvo.

U decembru je dio Benksijevog umjetničkog djela odnijet usred bijela dana iz Pekama u Londonu. Policija i dalje pokušava da mu uđe u trag.

"Mislim da niko neće moći da ukrade ovo. Kako ćeš da ukradeš drvo?", kaže Pik.

Mural je izazvao veliko interesovanje tokom posljednjeg dana vikenda, koje se nastavilo i danas.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније