Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

A.J. [ Beta ]

29. 03. 2024. 20:59 >> 20:59

u minhenu

Kolekcionar satova u Njemačkoj unaprijed podešava ljetnje vrijeme

U svom malom stanu u Minhenu, Verner Štehbart prolazi kroz jedno od "natežih perioda" u godini, jer sa prelaskom na ljetnje računanje vremena, kolekcionar mora da podesi 366 satova koji krase zidove njegovog doma.

Ljetnje računanje vremena će se desiti u noći između subote i nedelja, ali 76-godišnji penzioner na tome radi dosta unaprijed.

"Počinjem jednu ili dvije sedmice ranije, i nastavljam posle promjene vremena, bez stresa", rekao je Štehbert usred svoje dnevne sobe, čiji su zidovi prekriveni klatnama i satovima svih stilova.

Na nekim modelima displej je digitalan sa LED sijalicama, dok na drugim starijim modelima, izlazi ptičica na svaki sat vremena.

Kolekcionar je rekao da ne podešava sve satove na isto vrijeme, da bi izbjegao buku kad nastupi pun sat.

Međutim, nemoguće je zanemariti zvuk kucanja stotine satova i redovni izlazak ptičice iz kutijice drugih satova.

Štehbart, dugogodišnji kuvar njemačke aviokompanije Lufthanza, imao je koristi od jeftinih avionskih karata da putuje svijetom i svaki put ponese sat kao suvenir.

"Prvi je došao iz Meksika, donio sam ga 1975. To je bila ideja moje majke", rekao je on, pokazujući na sat sa logotipom Koka-Kole, istaknutim pored prozora.

Svaki komad je povezan sa anegdotom, rekao je kolekcionar i ispričao jednu od njih.

Štebarht je rekao da je jednom kupio sat u Tunisu, stavio ga u kofer i zaboravio da izvadi baterije.

"Možete da zamislite ljude iz obezbjeđenja na aerodromu kad su čuli zvuk kucanja sata iz mog prtljaga", rekao je on i dodao da je tada propustio let zbog kontrole, ali se kasnije bezbjedno vratio u svoj Minhen sa svojim satom.

Iako danas manje putuje, Štehbart nastavlja da kupuje satove na internetu ili u bavarskim prodavnicama.

On je šaljivo rekao da iako nosi ručni sat na obje ruke i jedan oko vrata, nije uvijek bio tačan, osim kad je išao na posao.

"Sada mi je svejedno da li je šest ili sedam sati. Uveče sjedim u fotelji, gasim televizor i slušam kucanje satova", ispričao je kolekcionar.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније