Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

23. 07. 2013. 08:45 >> 08:45

ISTRAŽIVANJE

"Obrezivanje" djevojčica i dalje veoma prisutno

Više od 125 miliona žena i djevojaka u svijetu je bilo izloženo genitalnom sakaćenju - obrezivanju, a u narednih 10 godina pod rizikom od ove intervencije će biti 30 miliona djevojaka, saopštio je Fond UN za djecu (UNICEF).

 

Iako je globalno u opadanju, ova praksa je u nekim državama "gotovo univerzalna", navodi se u izvještaju UNICEF-a, koji se zasniva na podacima prikupljanim tokom 20 godina u 29 afričkih i bliskoistočnih zemalja, izvještava AFP. 

Operacija se sastoji u kompletnom ili djelimičnom uklanjanju spoljnih genitalija. Ponekad uz to ide i uklanjanje klitorisa ili ušivanje usmina. 

Iako se gotovo jedan vijek radi na tome da se ovakva praksa eliminiše, iako se smatra i kršenjem ljudskih prava, ona uporno opstaje, a kao glavni razlog za to se navodi "društvena prihvaćenost" obrezane žene, ističe stručnjak UNICEF-a Klaudija Kapa. 

Zbog stava društva, majke nekad pristaju da im kćerke budu osakaćene i kada same smatraju da bi takvu praksu trebalo ukinuti. 

U samo nešto više od polovine studijom obuhvaćenih zemalja, praksa ženskog obrezivanja se donekle prorejđuje, a primjenjuju je i muslimani i hrišćani i pripadnici afričkih tradicionalnih religija. 

Pristalice obrezivanja djevojaka smatraju da se njime poboljšavaju izgledi za udaju pa čak i da žena time postaje ljepša. 

Najviše se obrezuju žene u Somaliji. Takvih je 98 odsto u kategoriji između 15 i 49 godina. Slijedi Gvineja sa 96 odsto, Džibuti sa 93, pa Egipat sa 91 odsto. 

U Keniji i Tanzaniji obrezivanje žena se sve manje primjenjuje - u ovom zemljama tri puta je više žena četrdesetih godina koje su obrezane, nego onih starosti od 15 do 19 godina. 

Takođe je obrezivanje djevojčica tinejdžerskog uzrasta smanjeno za oko polovinu u Beninu, Centralnoafričkoj Republici, Iraku, Liberiji i Nigeriji, ali se to ne može reći za Čad, Gambiju, Mali, Senegal, Sudan i Jemen. 

Mada se smatra ekstremnim izrazom patrijarhalnog mentaliteta, sve je više i muškaraca koji se protive praksi ženskog obrezivanja, ističe Klaudija Kapa. 

"Treba pustiti djevojke, žene, mladiće i muškarce da jasno i glasno govore o tome kako žele da se ova štetna praksa napusti" ističe Gita Rao Gupta, zamjenik izvršnog direktora UNICEF-a. 

Prošle godine je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju čiji je cilj intenziviranje globalnih napora da se eliminiše žensko obrezivanje, ali ta rezolucija nema obavezujući karakter.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније