Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Klix [ I. P. ]

11. 07. 2022. 08:35 >> 08:32

PRILIKOM SUNČANJA

Ove djelove tijela trebalo bi posebno da štitite od sunca

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Liverpulu otkrilo je da su očni kapci, unutrašnji ugao očiju, usne i most nosa najčešće zanemareni dijelovi tijela kada se radi o zaštiti kože od sunca.


Ljetnja zaštita od sunca nikada nije bila važnija. Stope raka kože brzo su rasle u posljednjih nekoliko decenija, prema Američkoj akademiji za dermatologiju, a studija iz 2022. objavljena u JAMA Dermatology sugeriše da bi se broj novih slučajeva mogao povećati za nevjerovatnih 50 odsto prije 2040. godine.

Ipak, čak i ako ste oprezni s korišćenjem kreme za sunčanje, jedno evropsko istraživanje iz 2019. pokazalo je da prosječna osoba nanese manje od polovine preporučene količine kreme za sunčanje i zaboravlja da je ponovo nanese po potrebi.

Osim toga, postoje mjesta koja često u potpunosti propustimo zaštititi.

Istraživači sa Univerziteta u Liverpulu otkrili su da su očni kapci, unutrašnji ugao očiju, usne i most nosa najčešće zanemareni dijelovi tijela kada je u pitanju njega sunca.

"Ali oni su jedno od najdelikatnijih područja sklona oštećenju od sunca", kaže Melani Palm, sertificirani dermatolog u klinici Art of Skin.

Doktorica Kristina Li Čang, sertificirani dermatolog u Schweiger Dermatology Group u Filadelfiji, objasnila je zašto se vaše ruke, usne i vlasište takođe smatraju područjima visokog rizika za razvoj raka kože.

"To nije nužno zato što postoji povećan rizik od raka kože, već rak kože koji se formira u ovim područjima ima veće stope loših ishoda", objašnjava ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније