Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

K. J. [ Index.hr ]

14. 10. 2023. 16:22 >> 12:44

PSIHOLOZI PORUČUJU

Skoro sva nesigurna djeca rade ove četiri stvari

Nesigurnost se kod djeteta javlja iz mnogo različitih razloga, a psiholozi ističu da u velikoj mjeri otežava realizaciju njegovih stvarnih sposobnosti i potencijala.

Ona smanjuje nivo angažovanja kada je u pitanju škola ili druge aktivnosti, i veoma negativno utiče na ukupan razvoj djeteta.

Najčešći uzrok nesigurnosti kod djeteta je prije svega veliko nezadovoljstvo njegovih roditelja, bez obzira zašto se to dogodilo. Način na koji se roditelji odnose prema djetetu može u velikoj mjeri uticati na razvoj njegovog samopouzdanja, odnosno samosvijesti.

Ali kako prepoznati da je dijete nesigurno? Kako objašnjavaju psiholozi, postoji nekoliko stvari koje skoro svako nesigurno dijete radi.

Jedna od najčešćih stvari koje velika većina nesigurne djece radi ima veze sa njihovim sopstvenim tumačenjem sebe.

Nesigurno dijete će često o sebi govoriti na veoma negativan način, poput rečenica: „Ja sam glup/ružan/nesposoban.“ To se dešava zato što dijete ne veruje u sebe i svoje sposobnosti, već misli da nije dovoljno dobro iz bilo kog razloga, prenosi Index.hr.

Druga stvar koju najnesigurnija djeca rade je da se zatvaraju. Umjesto da bude otvoreno i uvijek spremno za druženje sa vršnjacima, nesigurno dijete je sklonije izbjegavanju gužve, povlačenju u sebe i provodi slobodno vrijeme u samocći. Glavni razlog je strah od osude okoline, u ovom slučaju druge djece.

Isto tako, nesigurno dijete se stalno upoređuje sa drugima. Umesto da veruje u sebe i fokusira se na sopstvene želje ili mogućnosti, dijete koje nema samopouzdanje uglavnom se poredi sa svojim vršnjacima, misleći da su oni mnogo bolji, uspješniji ili pametniji od njega.

I na kraju, ali isto tako često, teško je prihvatiti bilo kakvu kritiku. S obzirom na to da nesigurno dijete već misli loše o sebi, svaka kritika će ga samo dodatno uvjeriti u ovo, objašnjavaju psiholozi.

U ovom slučaju, često se može povući u sebe, rastužiti ili čak zaplakati, iako je kritika koju je primila bila konstruktivna.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније