Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

klix.ba

26. 11. 2023. 18:21 >> 19:18

PROTIV NADUTOSTI

Ove namirnice dodajte svom doručku kako bi ubrzali metabolizam

Jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite je da hranite svoje tijelo zdravom hranom, posebno nakon buđenja. Hranljiv doručak može učiniti čuda za vaše tijelo i učiniti da se osjećate bolje.

Nutricionisti navode da su borovnice, spanać, jaja i jogurt među najzdravijim izborima za prvi obrok u danu.

Borovnice i uopšte bobičasto voće su neke od najzdravijih namirnica koje možete dodati u svoje obroke. Nutricionisti ih hvale zbog njihovih energetskih svojstava, jačanja metabolizma i zdravlja crijeva. Smatraju se i superhranom koja sadrži prirodne šećere za energiju, a koji su također bogati antioksidansima koji utiču na metaboličku funkciju.

Poznato je da borovnice sadrže značajnu količinu vlakana, koja pomažu u varenju i boljem pražnjenju crijeva, što će spriječiti zatvor koji je čest uzrok nadimanja.

Spanać je prirodno bogat gvožđem koje je veoma važno za transport kiseonika i proizvodnju energije. Vitamini i minerali u spanaću takođe imaju vitalnu ulogu u podržavanju metaboličkog procesa. Što se tiče nadimanja, on takođe ima vlakna koja unapređuju probavu. Takođe ima dovoljno magnezijuma da podstiče redovno pražnjenje crijeva i smanjuje šanse za nadimanje.

Jaja su možda jedan od najčešćih sastojaka za doručak, ali definitivno nijesu precijenjena. Njihove zdravstvene prednosti su brojne, zbog čega se preporučuje da ih dodate za doručak za poboljšanje energije, metabolizma i probave.

Jaja su bogat biološki izvor proteina što znači da imaju esencijalne aminokiseline potrebne za energiju i funkciju mišića. Takođe mogu povećati termogenezu što je korisno za poboljšanje metabolizma.

Jogurt je sama po sebi hrana bogata nutrijentima. Preporučuje se kao izvor proteina zdravih za crijeva ujutro, a može i podržati metaboličku funkciju.

Proteini zahtijevaju više energije za probavu u odnosu na ugljene hidrate i masti, a to doprinosi povećanju termogeneze i utrošenih kalorija. Probiotici u jogurtu podržavaju zdravu mikrofloru koja poboljšava probavu i smanjuje upalu kako bi ublažila nadutost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније