Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.B. [ N1 ]

03. 03. 2024. 18:25 >> 18:25
Čitaj mi:

MANJE POZNATO

Tri simptoma povezana sa očima koja ukazuju na rizik od srčanih oboljenja

Bolesti srca su jedan od glavnih uzroka smrti u svijetu, pa je važno da što prije uočite simptome rizika od ovih bolesti.

Postoji nekoliko simptoma uz pomoć kojih možete saznati da li imate srčanih problema, a čak tri znaka mogu biti pokazatelj rizika od srčanih oboljenja.

Prema oftalmologu Odri Tai, postoje tri važna znaka koji ukazuju na rizik od srčanih oboljenja. Ona je ukazala na šta bi trebalo da obratite pažnju i u kojim situacijama da budete oprezni.

Žute grudvice oko očiju

Pojava žutih izbočina oko očiju medicinski je poznata kao ksantelazma. Obično su simptom visokog holesterola, koji povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i može izazvati stanja kao što su moždani i srčani udar.

Žute kvržice se uglavnom pojavljuju na i oko kapaka, a mogu se pojaviti i na sredini lica. Oni nisu bolni i ne utiču na vid. Međutim, oni su znak da možda imate veoma visok nivo triglicerida u krvi, a može čak biti i znak da imate genetski poremećaj koji prouzrokuje abnormalne nivoe lipida.

Pulsirajuća zenica

Ako se vaše zenice šire i šire sa otkucajima srca, to može biti znak curenja srčanog zaliska. Oftalmolog Tai navodi da se to dešava kada se krv pumpa iz vašeg srca kroz aortni zalistak, koji ako nije čvrsto zatvoren, dio krvi curi nazad u srce.

"Ovo prouzrokuje veću razliku između vašeg krvnog pritiska kada vam se srce skuplja i krvnog pritiska kada vam se srce opušta. Kada se srce skuplja, zenica se skuplja, a kada se srce opušta, zenica se širi", navodi ona.

Ako mislite da vam zenice pulsiraju, odmah se obratite ljekaru ili kardiologu, a ako niste sigurni, možete se obratiti i oftalmologu koji će vam pomoći da utvrdite da li vam oko pulsira, prenosi Klix.ba.

Promene na mrežnjači

Nažalost, ne možete sami da vidite promjene koje se javljaju na vašoj mrežnjači. Ovu pojavu može vidjeti samo vaš oftalmolog tokom pregleda. Promjena na mrežnjači može biti znak ranog dijabetesa ili visokog krvnog pritiska, koji su glavni faktori rizika za srčana oboljenja.

"Veoma je važno da redovno idete na očne preglede, posebno ako ste stariji od 40 godina, imate dijabetes ili imate bilo kakve faktore rizika za bolesti srca ili krvnih sudova", objasnio je Tai.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније