Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.B. [ N1 ]

18. 03. 2024. 17:53 >> 17:53
Čitaj mi:

Britanski naučnici

Rade na uređaju za praćenje raka dojke koji će moći da stane u brusthalter

Naučnici Univerziteta Notingem Trent razvijaju inovativni uređaj za praćenje rasta tumora dojki, a koji bi mogao da stane u brusthalter žena. Oni se nadaju da naprave neinvazivnu metodu detektovanja rasta tumora, koji će pacijentkinje moći da koriste "u udobnosti njihovih domova", piše Gardijan.

Uređaj, koji razvijaju u ustanovi za medicinske tehnološke inovacije Univerziteta Notingem Trent, koristiće struju kako bi skenirao i detektovao sitne promjene u tečnosti unutar i izvan ćelija u grudima.

S obzirom na to da je kancerogeno tkivo gušće od zdravog i sadrži manje vode, uređaj će moći da izmjeri promjene u tumoru i rast u realnom vremenu za veličine i do dva milimetra.

Naučnici smatraju da bi on mogao da se koristi kao umetak u brusthalterima pacijentkinja, ili da se napravi brusthalter koji bi ga sadržao. On bi snimio podatke i slao ih korisnici i njenom medicinskom timu putem pametnog telefona, a tim naučnika radi na tome da ovaj uređaj uvrsti u kliničko ispitivanje već u narednih nekoliko godina.

"Tehnologija bi mjerila promjene u tkivu dojki i na taj način uvećala šanse pacijentkinja za preživljavanjem" kazala je dr Jang Vej, stručnjak za elektronska vlakna i elektronski inženjering.

"Tumor dojki može brzo da raste. Može da bude veličine jedan milimetar za šest meseci i dva milimetra za šest nedjelja. Ovo bi bila dodatna mjera kako bi se utvrdilo koliko brzo tumor raste", kazala je naučnica i dodala da oni rade na otvaranju mogućnosti za istraživanje alternatnivnog otkrivanja raka dojke. To bi moglo da se obavi u udobnosti pacijentkinjog doma, na taj način čuvajući bolničke resurse, a istovremeno pružajući održivo rješenje za rano otkrivanje znakova raka.

Prema podacima ispitivanja kancera, u Velikoj Britaniji se svake godine otkrije više od 55.000 novih sličajeva raka dojke i bude više 11.000 smrtnih slučajeva. Od novih slučajeva, oko 23 odsto može da bude spriječeno.

Naučnici se nadaju da će uređaj moći da unapredi proces praćenja tumora, što može da bude teško precizno uraditi, posebno u slučaju onih tumora koji su manji od 1 santimetra. Snimanje magnetnom rezonancom može da se radi u razmacima od nekoliko mjeseci, a tumor može značajno da poraste između posjeta bolnici.

Dr Sajmon Vinsent, direktor istraživanja, podrške i uticaja fonda "Rak dojke sada", ocijenio je da je hitno potrebno istraživanje o boljem otkrivanju i liječenju raka dojke.

"Iako bi ova nova tehnologija mogla da ponudi novi način praćenja rasta tumora raka dojke i radujemo se što ćemo konačno vidjeti rezultate, uređaj još nije testiran na ljudima i potrebno je još mnogo toga da razumijemo prije nego što razmotrimo njegovo korišćenje u medicinskim ustanovama ili ne", kazao je on, a prenosi Gardijan.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније