Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Politika.rs ]

12. 04. 2024. 10:14 >> 10:15

Britanski ministar odbrane

"Novi vojni laser će obarati ruske dronove u Ukrajini"

Ministar odbrane Velike Britanije Grant Šaps izjavio je da bi novi britanski vojni laser „DragonFire” mogao da se koristi u Ukrajini za obaranje ruskih dronova. On je naveo da bi oružje, za koje se očekuje da će biti spremno za raspoređivanje najkasnije do 2027. godine, moglo da „ozbiljno utiče” na sukob Rusije i Ukrajine, prenosi Skaj njuz.

Nove reforme koje imaju za cilj da ubrzaju nabavku znače da će laser, koji je prvobitno trebalo da bude pušten u upotrebu 2032. godine, ipak biti operativan pet godina ranije nego što je planirano, naveli su ranije iz britanskog ministarstva odbrane. Međutim, Šaps je rekao da će vidjeti da li tempo može dodatno da se ubrza kako bi Ukrajina dobila taj laser.

„S obzirom na to da postoje dva velika sukoba, jedan na moru, drugi u Evropi, novo oružje sposobno za obaranje dronova moglo bi da ima ogroman uticaj”, rekao je Šaps u vojnom istraživačkom centru Porton Daun u Solsberiju. Dodao je da se u, kako je naveo, „opasnijem svijetu, pristup nabavkama menja zajedno sa tim”.

„Moramo da budemo hitniji i globalniji”, naglasio je Šaps. U britanskom Ministarstvu odbrane se nadaju da će „DragonFire” biti jeftina alternativa projektilima za obaranje dronova, pa čak i minobacača, prenosi Tanjug.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније