Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

N1 [ R.B. ]

20. 03. 2024. 21:57 >> 21:56
Čitaj mi:

NOVA STUDIJA

Psi pomažu ljudima da poboljšaju koncentraciju

Psi mogu pomoći ljudima da smanje nivo stresa i poboljšaju koncentraciju i kreativnost, ukazuje nova studija istraživača sa Univerziteta Konkuk u Seulu.

Koristeći elektroencefalografiju (EEG), istraživači su pratili moždanu aktivnost 30 zdravih odraslih osoba dok su se bavili različitim aktivnostima sa psima, odnosno „sastajanjem, igranjem, hranjenjem, masiranjem, dotjerivanje, fotografisanjem, grljenjem i šetnjom“.

Naučnici su otkrili da različite vrste interakcija imaju različite efekte na subjekte.

Igranje sa psima, masiranje i negovanje pasa rezultiralo je povećanjem beta moždanih talasa kod učesnika, "što ukazuje na povećanu koncentraciju bez stresa", prema studiji objavljenoj u časopisu "PLOS One".

"Igranje sa psom je posebno pozitivno uticalo na opuštanje i koncentraciju", dodaju.

Šetnja psa je značajno uticala na opuštanje, pokazalo je mjerenje snage alfa moždanih talasa.

Rezultati pokazuju da bi "specifične aktivnosti pasa mogle da aktiviraju jaču relaksaciju, emocionalnu stabilnost, pažnju, koncentraciju i kreativnost omogućavanjem povećane moždane aktivnosti", rekli su istraživači.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније