Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

29. 06. 2018. 14:42 >> 14:33
1

OD NEDJELJE

Počinje primjena novog Zakona o državnim službenicima

Novi Zakon o državnim službenicima i namještenicima, kojim će biti dodatno unaprijeđen normativni okvir za službenički sistem, počeće da se primjenjuje od nedjelje.

Iz Ministarstva javne uprave je saopšteno da će novim zakonom biti stvoreni uslovi za kvalitetnije upravljanje ljudskim resursima u zapošljavanju, napredovanju po sistemu zasluga, jačanju profesionalizma, odgovornosti, otvorenosti i efikasnosti na lokalnom i državnom nivou.

„Novim zakonskim rješenjima uvodi se niz novina, skraćuju i pojednostavljuju procedure zapošljavanja, unapređuju interne procedure transfera kadrova između i unutar državne uprave“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, unapređuje se i sistem nagrađivanja, a poseban naglasak je na profesionalizaciji najviših rukovodećih pozicija.

Iz Ministarstva su kazali da su uvođenje starješine organa uprave kao posebne kategorije i izmjena uslova za vršenje poslova u svim kategorijama i uvođenje kompentencija po ugledu na pozitivne evropske prakse neke od najznačajnijih novina.

„Umjesto internog oglasa unutar državnog organa i internog oglasa između državnih organa, novi Zakon sada poznaje samo interni oglas, što će doprinijeti jačoj konkurentnosti pri zapošljavanju i većoj mobilnosti zaposlenih“, precizira se u saopštenju.

Na taj način je, kako su objasnili iz Ministarstva, skraćena procedura zapošljavanja, pa će za popunu radnog mjesta biti potrebno manje vremena.

Iz Vladinog resora su kazali da će postupak selekcije za rad u državnim organima obuhvatati provjeru znanja, vještina, sposobnosti i kompetencija, u zavisnosti od kategorije, što za rezultat treba da ima izbor najkompetentnijih kadrova.

„Odluku o izboru u ministarstvima donosiće osoba iz kategorije visoki rukovodni kadar u kojoj se vrši popuna radnog mjesta, i na taj način se obezbjeđuje veća profesionalizacija i povećanje efikasnosti aparata državne uprave“, dodaje se u saopštenju.

Kako su naveli, novi zakonskim rješenjima biće pojednostavljenja procedura i smanjeni troškovi kandidatima koji apliciraju za rad u državnim organima, jer će uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti dostavljati samo izabrani kandidat.

Komisija u izmijenjenom sastavu, koju pored predstavnika Uprave za kadrove, čine predstavnik državnog organa koji, po pravilu, mora biti rukovodilac organizacione jedinice u kojoj se vrši popunjavanje radnog mjesta i stručna osoba iz odgovarajuće oblasti rada, provjeravaće sposobnosti kandidata.

Iz Ministarstva su istakli da je posebna novina uspostavljanje adekvatnog sistema nagrađivanja i napredovanja u službi koji će biti povezan sa sistemom za ocjenjivanje.

„Državni službenici će se ocjenjivati u skladu sa izmijenjenim kriterijumima, a dodatno je ojačana odgovornost službenika za povrede službene dužnosti, kao i razlozi za prestanak radnog odnosa po sili zakona“, precizira se saopšenju.

Iz Ministarstva su kazali da će u cilju ostvarenja jedinstvene prakse i veće profesionalnosti u odlučivanju o pravima i obavezama državnih službenika i namještenika, Komisija za žalbe i Disciplinska komisija biti profesionalna tijela.

Kako su naveli, nova zakonska rješenja dobila su pozitivne ocjene u Izvještaju o Napretku Evropske komisije (EK).

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније