Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

26. 04. 2016. 16:36 >> 16:19

POROTA PRESUDILA

Hilsboro: Navijači nijesu krivi za tragediju

Policijski propusti i greške doveli su do katastrofe na stadionu Hilsboro i smrti 96 navijača, koji su "nezakonito ubijeni", odlučila je danas porota u sudskoj istrazi o tragediji u Engleskoj iz 1989. godine.

 

Ta presuda je kraj istrage koja je trajala više od dvIJe godine o najgoroj sportskoj katastrofi u Velikoj Britaniji.

Takođe, porota je odlučila i da navijači Liverpula nijesu doprineli tragediji na stadionu 1989. godine.

Tragedija se dogodila na polufinaloj utakmici FA kupa između Liverpula i Notingem Foresta na stadionu Hilsoboro u Šefildu 15. aprila 1989. godine.

Policija je tada otvorila kapije Hilsboroa da bi smanjila gužvu ispred stadiona i tako dozvolila navijačima da jurnu na tribinu koja je već bila prepuna. Od udarnog talasa poginulo je 94 navijača, dok je dvoje kasnije umrlo.

Originalna presuda o iznenadnoj smrti poništena je 2012. godine i naređena je nova istraga poslije višegodišnje kampanje porodica žrtava.

Porota je razmatrala 14 pitanja koje je postavio ljekar sudske medicine i potvrdno odgovorila na 13, među kojima i na pitanje da li su greške policije "izazavale ili doprinijele" situaciji koja je dovela do rušenja tribine i da li su nedostaci na stadionu uticali na nesreću.

Zaključeno je i da je policija tada zakasnila sa proglašenjem odluke da se radi o hitnom incidentu, pa je zbog toga kasnila i hitna ljekarska služba.

Kada je objavljen zaključak o nezakonitom ubistvu, porodice žrtava i advokati su se grlili i uzvikivali "konačno" i "aleluja".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније