Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

18. 05. 2016. 22:40 >> 22:58
3

PREOKRET U BAZELU

Sevilji treći uzastopni trofej LE

Fudbaleri Sevilje odbranili su titulu u Ligi Evropa, pošto su večeras u Bazelu poslije preokreta pobijedili Liverpul sa 3:1, i tako osvojili svoj treći uzastopni i rekordni peti trofej u drugom najjačem evropskom takmičenju.

Liverpul je večeras poveo golom Danijela Staridža u 35. minutu, poslije dodavanja Filipa Kutinja.

Engleska ekipa vodila je sa 1:0 na poluvremenu, ali je aktuelni šampion ofanzivnije počeo drugo poluvrijeme, što je donijelo rezultat već na početku druge dionice.

Marijano je prevario odbranu i sjajno prošao po desnoj strani, a onda sjajno pronašao Kevina Gameira u šesnaestercu, koji je savladao Simona Minjolea za izjednačenje.

Liverpul se povukao i nije imao ideje, što je španska ekipa iskoristila u 64. minutu, kada je Vitolo na ivici šesnaesterca dodao Kokeu, a on je sjajno šutirao i donio vođstvo španskom timu.

Koke je u 70. minutu povisio na 3:1 poslije velike greške odrane Liverpula, koja mu je servirala loptu na ivici peterca, odakle mu nije bilo teško da savlada Minjolea. Igrači Liverpula tražili su ofsajd, ali sudije nijesu uvažile njihove žalbe.

TOK MEČA:

90+4' Kraj meča! Sevilja treći put zaredom i peti put u istoriji osvaja trofej Lige Evrope!

89' Igraće se još četiri minuta u sudijskoj nadoknadi.

82' Klop više nema vremena za čekanje. Napadač Benteka ulazi umjesto Turea.

78' Kolodžečak ulazi umjesto Ramija koji je pri izlasku dobio žuti karton zbog odugovlačenja.

73' Alen u igri umjesto Lalana.

70' GOOOOOOL! Kapiten Koke pogađa za 3:1 i približava svoj tim trofeju Lige Evrope. Uspio je da matira Minjolea sa desne strane i nekih šest metara udaljenosti, šutem iskosa u donji desni ugao.

69' Klop izvodi Firmina, a uvodi Origija.

64' GOOOOOL! Sevilja dolazi do preokreta preko Kokea! Španci su furiozno krenuli iz svačionice, i već došli do vođstva pogotkom svog kapetana koji je natrčao na jednu, naizgled izgubljenu loptu, i sa ivice šesnaesterca pogađa donji lijevi ugao gola Minjolea!

60' Nevjerovatan promašaj Gameira! Eskudero je ubacio iz auta, a N'Zonzi glavom prebacio prema usamljenom Francuzu koji je mogao da bira gdje da puca, ali pogađa golmana i lopta se odbija u korner.

56' Vitolo dobija prvi žuti karton u timu Sevilje.

46' GOOOOOL!  Kakav početak poluvremena za Sevilju. Sjajna akcija i pogodak Gameira nakon samo 17 sekundi. Marijano je pretrčao po desnoj strani i ubacio u peterac za Gameira, koji je loptu ugurao u mrežu.

46' Počelo je drugo poluvrijeme.

45+2' Kraj poluvremena. Liverpul je više prikazao u prvih 45 minuta finala Lige Evrope.

45' Staridž je mogao do još jednog pogotka. Na ubačaj Klajna, napadač engleske reprezentacije nije uspio ugurati loptu u gol s dva metara.

39' Poništen pogodak Liverpula zbog ofsajda. Lovrenu, koji je najviši bio u skoku nakon kornera i glavom uspio da matira Soriju, pomoćni sudima je signalizirao ofsajd zbog Staridža koji je ometao golmana Sevilje.

35' GOOOOOL! Majstorija Staridža za vođstvo Liverpula od 1:0. Firmino je nekako uspio da doda loptu do Kutinja koji prosljeđuje Staridžu, koji je  spoljnim dijelom kopačke šutira u dalji ugao.

32' Sjajna prilika za Sevilju. Gameiro je pokušao makazicama na obijenu unutar šesnaesterca, ali je lopta otišla pored desne stative.

30' Prvi žuti karton na utakmici dobio je Lovren zbog starta na Gameira.

11' Prva šansa na meču i to za Liverpul. Klajn koji je probio po desnoj strani centrirao je prema drugoj stativi gdje je Staridž glavom šutnuo, ali odbrana Sevilje bila je na mjestu i ispalila loptu sa nekih 2 metra od linije gola.

7' Traje uvodno ispitivanje snaga. Nema ozbiljnijih prijetnji po golmane.

1' Počela je borba za trofej i pasman u Ligu šampiona.

Preko deset hiljada navijača iz Engleske i Španije okupirali su Bazel, a dobar dio njih utakmicu će morati da prate po gradu jer ne mogu svi na stadion Sent Jakob Park koji može da primi 37.500 navijača.

Liverpul: (4-4-1-1) Minjole - Klajn, Lovren, Ture, Moreno - Lalana, Milner, Čan, Kutinjo - Firmino - Staridž.

Sevilja: (4-2-3-1) Sorija - Fereira, Rami, Kariso, Eskudero - Koke, Krihovijak - Koke, Banega, Vitolo - Gameiro.

Liverpul je kao prvoplasirani u B grupi, u konkurenciji Siona, Rubina i Bordoa, izborio plasman među 32 najbolja. Na putu do finala eliminisao je Augsburg, Mančester junajted, Borusiju iz Dortmunda i Viljareal.

Trofejni klub sa Enfild rouda četvrti put igraće finale Lige Evrope, odnosno nekadašnjeg Kupa UEFA.

U sva tri finala bio je uspješniji i osvajao trofeje 1973, 1976. i 2001. godine.

Španskom timu to je peto finale Lige Evrope, a u prethodna četiri (2006, 2007, 2014. i 2015. godine) osvajao je trofeje.

Sevilja je sezonu na evropskoj sceni počela u Ligi šampiona, ali je kao trećeplasirana u D grupi, iza Mančester sitija i Juventusa, takmičenje nastavila u Ligi Evrope. Na putu do finala bila je bolja od Moldea, Bazela, Atletik Bilbaoa i Šahtjora.

"U finalu postoje samo dvije solucije. Da pobijedite ili izgubite. Nijesam bio srećan poslije finala koje sam gubio, ali sada o tome ne razmišljam. Došao sam u Liverpul pošto sam bio uvjeren u kvalitet igrača. Zaista ne mogu da prognoziram šta će se desiti u finalu, ali ono što znam sigurno je da ćemo se boriti kao lavovi", rekao je trener Liverpula Jirgen Klop, koji je posljednji trofej u karijeri osvojio 2012. godine, kada je se Dortmudnom pobijedio Bajern u finalu Kupa Njemačke.

Osvajač Lige Evropa će se plasirati u grupnu fazu Lige šampiona za sljedeću sezonu.

Liverpul je osmi u Premijer ligi i nije obezbijedio učešće u evropskim takmičenjima sljedeće sezone, a Sevilja sedma u španskoj Primeri i na osnovu tog plasmana igraće u kvalifikacijama za Ligu Evropa.

Ako Sevilja osvoji Kup kralja protiv Barselone, obezbijediće plasman u grupnu fazu Lige Evropa. Nijedan klub do sada nije osvojio neki evropski trofej tri puta uzastopno, a Sevilja će to večeras pokušati.

Sevilja je do sada četiri puta osvojila Ligu Evrope, nekadašnji Kup Uefa, a Liverpul tri puta.

Obje ekipe su nedavno igrale u Bazelu. Liverpul je u grupnoj fazi Lige šampiona u oktobru 2014. godine izgubio od Bazela sa 0:1, a Sevilja je ovog marta u osmini finala Lige Evropa odigrala bez golova sa tim klubom, a u revanšu je pobijedila sa 3:0.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније