Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

14. 02. 2024. 18:13 >> 18:14
Čitaj mi:

LIGA ŠAMPIONA

Pun Olimpiko zaustavlja Bajern, Sosijedad se nada u čudo na "Parku prinčeva"

Utakmicama Lacio - Bajern Minhen, i PSŽ-Real Sosijedad nastavlja se osmina finala Lige šampiona.

U Rimu ćemo gledati reprizu osmine finale iz sezone 2020/2021 kada su Bavarci u obije utakmice održali fudbalski čas "Nebesko plavima".

Sve je praktično bilo rješeno tada u prvj utakmici, baš na Olimpiku i to u prvih 45 minuta kada su Levandovski, Musijala i Sane tresli mrežu Pepe Rejne, a onda je Aćerbi u drugom minutu drugog poluvremena postigao auto gol. Poraz je ublažio Hoakin Korea.

Revanš na "Alijans Areni" je bila samo formalnost, a Bajern je i taj meč dobio 2:1, golovima Levandovskog (iz penala) i Čupo Motinga. Parolo je ublažio poraz Rimljana.

Do sada su 18 puta igrali sa njemačkim kluboma i imaju skor od po sedam pobjeda i praza, dok su četiri meča završena nerješeno (gol razlika 25:28).

Posljednji put kad su u elimancionim utakmicama izbacili neki klub iz Bundeslige desilo se u sezoni 2012/13 kada su u dvomeču šesnaestinefinala Lige Evrope bili bolji od Borusije Mehengladbaha. To je ujedno i jedini put da je rimski tim bio bolji od nekog bundesligaša kada su u pitanju mečevi eliminacije.

Lacijalima međutim ne ide baš kako je planirano ove sezone. Prošlogodišnji vicešampioni, trenutno su osmi na tabeli Serije A, gdje plaćaju danak očajnom startu sezone.

Tome treba i da se doda nevjerovatan tvrdičluk prvog čovjeka kluba Klaudija Lotita koji ponovo tokom zimskog prelaznog roka nije htio da otvori kasu i dovede neko pojačanje.

Situaciju na Olimpiku najbolje oslikava propali transfer Rajana Kenta sa kojim je bila dogovorena pozajmica iz Fenerbahčea, navijači rimskog kluba su već napravili transparente dobrodošlice, a onda se u posljednji sekund zbog navodne "administrativne greške" transfer otkazao na sam istek prelaznog roka.

U Seriji A za vikend su slavili na gostovanju Kaljariju za 1:3 (meč obilježio naš reprezentativac Adam Marušić kojem je to bio 250 nastup za "nebesko plave"), i to je pobjeda nakon serije od tri utakmice bez trijumfa (porazi od Intera i Atalante, remi sa Napolijem).

Bajern je sa druge strane u odličnoj seriji protiv italijanskih klubova. Od sezone 2010/2011 kada ih je u dvomeču izbacio Inter (koji ih je dobio godinu dana ranije i u finalu Lige šampiona), bavarska ekipa ne zna za poraz od timova serije A.

Zadnji dueli su upravo sa Laciom, a prije toga su ostali neporaženi u duelima sa Juventusom, Romom, Napolijem.

Na Olimpiku posebno vole da igraju, jer su prije dvije godine bili bolji od Lacija 1:4, a 2014. godine su Romu dobili čak 1:7.

Njemački klub međutim isto dolazi u Rim sa ne baš sjajnim zalogom. Za vikend su preživjeli težak poraz od direktnih konkurenata ekipe Bajer Leverkuzena (3:0) i sada za "Farmaceutima" zaostaju pet bodova.

U sve to Tomas Tuhel je često na stranama njemačke štampe kao neko ko bi mogao da brzo dobije otkaz, a već se i licitira sa njegovim eventualnim nasljednicima.

Bajern je u odličnoj formi kada su gostovanja u Ligi šampiona ove sezone, sa sve tri pobjede u grupi sa Mančester junajtedom, Bajern Mihenom i Galatasarajem.

Kada se pogleda ukupan broj duela sa ekipama Serije A, Bajern je odgirao ukupno 43 utakmice, ima 19 pobjeda, 15 poraza i devet remija sa gol razlikom 71:55.

PSŽ SANJA TROFEJ U LŠ I OSTANAK MBPAPEA, BASKIJCI ČUDO

Fudbaleri Paris Sen Žermena igraju cijelu sezonu u sijenci odluke najboljeg igrača Kilijana Mbpapea kojem na kraju ove sezone ističe ugovor.

"Transfer sapunica" od prije dvije godine kada se pričalo o njegovom odlasku u Real Madrid, dobija vjerovatno još veći nastavak ovog ljeta.

Dok se njegov odlazak nadvija nad "Parkom prinčeva", PSŽ želi konačno da dođe do trofeja u Ligi šampiona - trofej koji je do sada bio nedostižan, i pored super jakih rostera koje su imali godinama, samo napad od Kavanija, Lavecija, Ibrahimovića, do Mbapea, Nejmara, Lionela Mesija.

Sada je tu francuski trio Mbape-Dembele-Kolo Muani, a osmina finala Lige šampiona je došla bukvalno u zadnjem kolu "grupe smrti" gdje su igrali sa Milanom, Dortmundom i Njukaslom.

U Ligi 1 imaju ogromnu prednost od 11 bodova u odnosu na Nicu, i pitanje titule gotovo da je rješeno.

Nikada ranije nisu igrali sa Real Sosijedadom, ali su čak 34 puta se srijetali sa ekipama iz Primere.

Imaju 13 pobjeda, 12 poraza i devet remija (55:54 gol razlika).

Real Sosijedad je na početku sezone bio hit na svim poljima. Ekipa Imanola Algvasila igrala je lijep, napadački fudbal i bila pri vrhu La Lige i prva u grupi Lige šampiona (pored Intera, RB Salcburga i Benfike).

Međutim u posljednjih četiri kola španskog prvenstva tim iz San Sebastijana ne zna za pobjedum i još gore, u te četiri utakmice nije postigao ni jedan gol.

Tri vezana remija 0:0 sa Rajom Valjekanom, Đironom i Majorkom, da bi u zadnjem kolu izgubili kući od Osasune sa 0:1.

Možda Baskijci pokažu da im više odgovara "klima" Lige šampiona, ali nisu imali sreće na žrijebu jer su dobili najtežu drugoplasiranu ekipu u žrijebu.

Ovo im je tek drugi put da igraju u ovoj fazi Lige šampiona, prvi put od sezone 2003/2004.

Tada su baš zaustavljeni od francuske ekipe - Olimpik Liona koji ih je oba puta savladao istim rezultatom 1:0.

Sosijedad je šest mečeva igrao do sada sa ekipama iz Lige 1, ima dvije pobjede, tri poraza i jedan remi uz gol razliku 6:5.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније