Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

16. 01. 2024. 11:18 >> 11:19
2

BIVŠI SPECIJALNI

Peti otkaz zaredom

Najavili smo odavno i jutros se desilo. Roma je smijenila Murinja! Puno logike ali i puno paradoksa istovremeno. Evo zašto.

Prije dvije sedmice dali smo zvaničnu informaciju da Roma trazi novog trenera. Murinju je u junu isticao ugovor i nije im bilo ni na kraj pameti da mu nude novi, a on je već počeo svoju igru od prošle godine, da ima milijarderske ponude, ali da se zaljubio u Rim, u igrače i navijače, i da ne želi nigdje odavde. Opet je krenuo da koristi njihovu ljubav i igra šah sa porodicom Fridkin koja dobro pazi da ne uđe u rat sa navijačima.

Ali ta igra im se nikako nije dopala i već za Novu godinu su direktno vrbovali Ćavija Alonsa. Trener čudesnog Leverkuzena im je rekao da bi došao, ali da želi apsolutno da bude u Ligi Šampiona iduće sezone, a to već ima sa svojim timom, a ima i ponude drugih, dok je za Romu to veliko pitanje, pa je rekao da sačekaju malo. Krenuli su u potragu i za drugim rješenjima, a već su objavili i odlazak glavnog operativca Tijaga Pinta, i to na početku januarskog prelaznog roka. Naći prvo novog trenera pa onda novog direktora, još jedan apsurd, ne zna se ko pije a ko plaća.

Jedini problem sa Murinjom bili su navijači. Otkad je stigao opio ih je svojom retorikom, pomislili su da će s njim da osvoje svijet, nijesu se obazirali na toliko poraza, ni to što je Lacio svake godine ispred njih, zavladala je euforija na krilima evropskih uspjeha, Olimpiko je bio rasprodat nevjerovatnih 46 puta zaredom! Pehar Lige Konferencije slavljen je skoro kao Skudeto 2001, a ta evropska dimenzija pojačana je prošle sezone ulaskom u finale puno jače Lige Evrope.

Umalo je Murinjo uspio i to da dovede do pehara, roviti Dibala ga je dao Sevilji, onda savršeni bunker i to je to. Umalo. Mogao je biti i taj penal i bili bi u Ligi Šampiona, dvije sezone - dva evropska pehara, istorija bi bila drugačija. Krcati Olimpiko i transu je gledao to finale 31.maja, a 35 hiljada tifoza bilo je i na stadionu u Budimpešti.

E, onda je odigrao svoju igru, navodno se zakleo igračima te iste noći da će ostati, iako je imao iz Arabije najveću ponudu u istoriji fudbala. Savršena priča, koja uprava je u stanju da ga smijeni a da ne bude linčovana?

Ove sezone u koju je ušao sa četiri meča suspenzije u Evropi i dva u Kalću nastavio je po istom receptu, malo uspjeha a puno priče.

Isključenje protiv Atalante bilo je čak sedmo u prvenstvu i opet nije mogao da vodi na San Siru. Lacio je bio dosta iza njih, a sad ih je preskočio četiri boda i još je u osmini LŠ. Ali i izbacio ih je iz Kupa. Ne bi taj Kup bio toliko bitan, da je ispao u osmini od Kremonezea (a malo je falilo) ne bi ništa bilo, ali ispasti na onakav način baš od Lacija prvi put je razbijesnilo navijače. I braća Fridkin su to odmah iskoristili. Prvi put kad su osjetili da mu tifozi ne vjeruju slijepo. Bolje da je ispao od Kremonezea, paradoksalno. I jutros su otjerali čovjeka od 46 sold out-a. Jednim hladnim saopštenjem.

Odlazi i njegov zemljak Tijago Pinto s kojim nikad nije bio u ljubavi, budućnost je veoma neizvjesna, Roma je deveta ali samo pet bodova od četvrte Fiorentine, čeka je opasni Fejenord već u šesnaestini LE. Sa napadom Lukaku-Dibala-Beloti-Azmun-El Šaravi-Ejbraham i solidnim linijama tima moze se puno puno više nego što je Murinjo stalno predstavljao. Nećemo širiti sada, ali to je ličnost i dalje veoma interesantna na planu komunikacije i interesovanja za različite oblasti, ali u fudbalu odavno van trendova i mogućnosti da donese nešto novo.

Pet otkaza zaredom zaista je premnogo. Ne računajući 2007.godinu kad ga je Abramović prvi put otjerao sad je nanizao Real 2013 kad je morao da ode nakon tri uzastopna promašaja u jurišu na "Desimu" (onda je Anćeloti osvojio iz prvog pokušaja), zatim otkaz u Čelsiju decembra 2015 kad je bio u zoni ispadanja, pa otkaz u Mancesteru decembra 2018 kad se sve rušilo, otkaz u Totenhemu nakon što ga je Dinamo Zagreb izbacio sa 3:0, i sada ovaj najbolniji otkaz u Romi gdje se osjećao kao šerif.

Znao je da može da se desi, pa je koketirao uveliko sa Arabijom, ali reprezentaciju je već preuzeo Manćini, hvalio se kako je zbog Rome odbio i svoj voljeni Portugal, ali sada je tu skupi Roberto Martinez, pa se onda preko svog čarobnog agenta Mendesa već preporučio PSŽ-u gdje poslove vodi njemu dobro poznati Luis Kampos, a Enrike je od početka na žeravici. To bi mogla biti opcija, ali isto tako bi Kelaifi mogao da kaze "on nije za nas" kao što je rekao Bajern prije tri godine. Real definitivno ne, Anćeloti je tamo Bog i produžio je. Onda možda ostaje Brazil, baš taj Brazil sa toliko talenta koji je morao da odbije Anćeloti, ali njegov način i metodi najmanje se uklapaju baš u "Jogo bonito" kao kredo Brazila, isto kao 2008.godine u Barsi kad je zato Laporta rekao "Murinjo ne, Gvardiola da", odluka bitna za istoriju i evoluciju fudbala.

Nije Murinjo u padu, pad je bio novembra 2010. kad je izgubio 5:0 od Barselone, ovo sada je duboka provalija. I kraj jedne ljubavi zamazanih očiju. Da nema Lacija, ne bi ni primijetili gdje ih je doveo.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније