Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

20. 11. 2013. 11:53 >> 12:03
1

BILIĆ PRESUDIO

Odbijena žalba Budućnosti

Direktor ABA lige Josip Blić odbio je žalbu Budućnost Volija na posljednji koš Olimpije u subotnjoj utakmici, kao neosnovanu. Podgoričani su se žalili na trojku Jakova Vladovića, u poslednjoj sekundi, kojom su Ljubljančani pobijedili.

 

Bilić je, u obrazloženju odluke, naveo:

''Odlučujući o predmetnoj žalbi, a u skladu sa Propozicijama takmičenja ABA lige i Evrolige, direktor lige je u odnosu na žalbeni razlog postignuća koša izvan vremena utakmice, pribavio mišljenje sudija i delegata utakmice.

Iz pribavljenog mišljenja proizlazi sljedeće: Sudije utakmice navode da je zadnji koš igrača KK „Union Olimpija“ J. Vladovića postignut regularno, jer je lopta napustila ruke igrača prije isteka vremena.

U vezi navedene odluke konsultovala su se sva trojica sudija, te su svi bili istovjetnog mišljenja.

Na temelju FIBA Službenih pravila košarkaške igre, čl. 46.9, 46.11 i 46.12 u isključivoj je nadležnosti sudija utakmice odlučivati o vremenskom tijeku utakmice, uključujući i donošenje odluke o kraju utakmice.

Na toj utakmici bio je kontrolor, a prenošena je i na televiziji.

Iz izvještaja kontrolora utakmice može se potpuno jasno razabrati da je utakmica u cjelini odsuđena iznad prosjeka, vrlo dobro i skoro bez prigovora.

 

Što se posljednjeg koša tiče, bilo je jako teško donijeti takvu ili drugačiju odluku.

Za takve stvari u nekim sportovima upotrebljava se foto finiš a u košarci Instant Reply, koga u našoj ligi nažalost nema.

Jedini mjerodavan faktor su crvena svjetla na tabli koja nažalost na ovoj utakmici nisu radila ispravno.

Upale se, ugase i opet upale, što je objektivno sudijama još i te kako otežalo donošenje odluke.

To se vidi i na snimcima kojih ima puno i na internet medijima kako svijetli crveno dok je lopta još u ruci igrača i kako ništa ne svijetli dok je lopta u vazduhu i kako se opet pali crveno dok je lopta u vazduhu i padne koš.

Sudije su u ovim okolnostima morali odlučiti u djeliću sekunde, što su i učinili.

Na osnovu mišljenja službenih osoba utakmice, direktor lige je donio odluku o odbijanju žalbe KK ''Budućnost VOLI''.

Na odluku direktora lige dozvoljena je žalba koja se podnosi drugostepenom organu i to Predsjedniku ABA-e (Radovan Lorbek) u roku od 24 sata, od dana primanja odluke, shodno odredbama čl. 54. i 55. Propozicija takmičenja ABA lige.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније