Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

[ Blic ]

13. 11. 2014. 20:37 >> 20:34

NOVI SISTEM U NAJAVI

Evroliga i Evrokup kao prva i druga liga

Predsjednik Evrolige Đordi Bertomeu otkrio je da najjače kontinentalno takmičenje u košarci čeka nova promjena sistema, koja vodi prema pravljenju lige iz koje se ispada i u koju se ulazi iz Evrokupa.

On je objasnio da je uvođenje pravila da osvajač Evrokupa direktno obezbjeđuje učešće u Evroligi sljedeće godine ustvari korak napred prema konačnom cilju - pravljenju piramidalne strukture takmičenja.

"Novi sistem trebao bi da bude u upotrebi od sezone 2015/16. i on će zamijeniti postojeći, sa B licencama, po kome neka nacionalna prvenstva imaju sigurnog učesnika. Uvešćemo sistem bodovanja, tako da učešće uspješnih klubova ne zavise od rezultata u nekim drugim ligama. Naredni korak biće pravljenje piramidalne strukture tako da timovi iz domaćih šampionata ulaze u Evrokup, a najbolji odatle prelaze u Evroligu. Svake godine najneuspješniji klubovi iz elitnog takmičenja ispadaće u Evrokup, ali još treba detaljno proučiti koliko će to ekipa činiti", kazao je Bertomeu.

Španac objašnjava da nije cilj da se Evroliga pretvori u NBA ligu, iz koje najslabiji timovi ne mogu da ispadnu, jer Evropljani, za razliku od Amerikanaca ne navijaju da njihov omiljeni klub zaradi najviše novca i pravi najveći šou, već da bude najbolji na kontinentu.



"Ovakvim sistemom želimo da sačuvamo evropsku sportsku kulturu koja vrjednuje takmičarske rezultate više od ostalog. Tako ćemo imati takmičenje u kome učestvuju najbolji timovi na kontinentu, a opet neće učestvovati uvijek isti klubovi. I Evrokup će zbog toga podići kvalitet", smatra prvi čovjek Evrolige.

Bertomeu je dodao da će od sljedeće godine biti aktivno i pravilo finansijskog fer pleja, kojim će pokušati da se smanji razlika između bogatijih i siromašnijih klubova.

"Trenutno smo svjedoci da mnogi klubovi nemaju balans između zarade i troškova, odnosno da veliki dio popunjavaju sami vlasnici. Naša namjera je da budžet ubuduće zavisi od same zarade od ulaznica, televizijskih prava i sponzora, a ne bogatih vlasnika. Zbog toga uvodimo finansijski fer plej, pa će klubovi imati ograničen maksimalni trošak u trogodišnjem periodu. To će u potpunosti stupiti na snagu od 2015/16 godine", zaključio je Bertomeu. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније