Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

Л.К. [ Beta ]

05. 08. 2023. 23:31 >> 23:32
1

ZA 92 DANA

Norvežanka se povlači nakon najbržeg osvajanja 14 najviših vrhova svijeta

Norvežanka koja je upravo postala najbrža penjačica jer je uspjela da se popne na svih 14 najviših planina svijeta, objavila je danas po povratku u Nepal da se povlači iz penjanja na visoke vrhove.

Kristini Harili i njenom vodiču, Šerpi Tenjinu, priređena je herojska dobrodošlica na aerodromu u Katmanduu, gdje su se stotine ljudi, uključujući planinare, državne zvaničnike, okupili da ih pozdrave.

Harila i Tenjin su se prošle nedjelje popeli na planinu K2 u Pakistanu, čime su zaključili uspon na 14. vrh viši od 8.000 metara za 92 dana, srušivši prethodni rekord od 189 dana.

"Mislim da neko vrijeme neću pokušati sa osam hiljada metara", rekla je Harila. "Ukupno sam uradila 28 planina od osam hiljada metara, tako da mislim da sam obavila svoj dio".

"Ali, trčaću po planinama i već sam se prijavila za trku", rekla je o svom planu.

Ta 37-godišnja planinarka je misiju postavljanja novog rekorda počela u aprilu penjanjem na planinu Šišapangmu, a zatim je osvajala druge vrhove u Kini, kao i u Nepalu, uključujući Mont Everest. Zatim je otišla u Pakistan da završi svoju listu uspona.

Ove godine je bio njen drugi pokušaj da postavi rekord kao najbrža penjačica na 14 vrhova.

Harila je to prvi put pokušala u aprilu 2022, s ciljem da završi do septembra. Ali uspjela je da se popne na samo 12 vrhova jer su kineske vlasti ograničile putovanja zbog pandemije koronavirusa.

Harila je rekla da je planina K2, posljednja na njenoj listi, bila najteža. K2 je drugi najviši vrh na svijetu.

Harila je rekla da vremenski uslovi obično diktiraju koliko je težak uspon, a ove godine su bili "veoma teški uslovi na K2 zbog veoma dubokog snijega".

Prethodni rekord za najbrži uspon na 14 vrhova držao je Nirmal Purja, britanski državljanin rođen u Nepalu, koji se na njih popeo za 189 dana 2019. godine i oborio prethodni rekord koji se držao više od sedam godina, a postavio ga je južnokorejski planinar. Purjini usponi su postali popularan Netfliks dokumentarac "14 vrhova: Ništa nije nemoguće".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније