Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tenis

02. 07. 2014. 21:00 >> 22:33
4

POZNATI POLUFINALISTI

Raonić u polufinalu Vimbldona!

Kanadski teniser, Miloš Raonić, ostvario je uspjeh karijere plasmanom u polufinale Vimbldona. Momak rođen u Podgorici savladao je mladog Australijanca Nika Kirgiosa u četiri seta - 6:7 (4:7), 6:2, 6:4, 7:6 (7:4), poslije dva sata i 22 minuta igre. Za mjesto u finalu igraće priotiv Rodžera Federera, a u drugom polufinalu sastaće se Novak Đoković i Grigor Dimitrov.

Prvi set pripao je mladom Australijancu, osvojio ga je u taj-brejku, ali je potom Raonić našao rješenje za njegovu igru.

Raonić je imao problema na servis gemove protivnika, ali je nakon izgubljenog seta uzvratio u naredna dva, a posao završio u taj-brejku četvrtog seta. Meč je završio 39. as servisom, nakon što je Kirgios spasio tri meč lopte.

U drugom setu, Kanađanin je bio ubjedljiv, u tom dijelu igre napravio je dva brejka i do izjednačenja došao za samo 24 minuta.

Početak trećeg seta nagovještavao je povratak Kirgiosa. Supertalenat iz Australije je napravio brejk i poveo 2:0, ali je Raonić prelomio set u svoju korsti napravivši dva brejka, a do kraja je čuvao gemove na svoje servise za preokret i vođstvo od 2:1 u setovima.

Četvrti, posljednji set bio je u potpunosti izjednačen i kao prvi, odlučen je u taj brejku. U "dodatnom gemu" Raonić je izgubio prvi poen, a onda vezao šest. Ipak, Kirgios je vezao tri poena i produžio neizvjesnost, ali Raonić nije dozvolio da propusti šansu da napravi uspjeh karijere.

 

Raonić će igrati svoje prvo polufinale nekog Gren slema, pošto je prethodno najdalje otišao na ovogodišnjem Rolan Garosu – do četvrtfinala. Sastaće se sa Švajcarcem Rodžerom Federerom, koji je bio bolji od svog sunarodnika Stanislasa Vavrinke.

"Lijepo je kada pobijedite na ovakav način. Ovo je još jedan korak naprijed. Cilje je postati najbolji teniser svijeta, a ovo je još jedan korak kojisam morao da napravim kako bih napredovao. Meč sa Federerom biće veliki izazov u kojem ću zaista da uživam", rekao je Raonić nakon današnje pobjede.

 

Kirgios, 144. teniser planete, koji je juče napravio najveće iznenađenje na turniru eliminisavši Rafaela Nadala, nije uspio da postane prvi teniser sa specijalnom pozivnicom (vajld-kard) na Vimbldonu koji se plasirao među četiri najbolja, od 2001, kada je to pošlo za rukom Goranu Ivaniševiću, koji je na kraju i osvojio trofej.

Posljednji teniser iz Kanade koji je stigao do polufinala najprestižnijeg teniskog turnira je Robert Pauel 1908. godine.

Federeru pripao švajcarski okršaj

Rodžer Federer se plasirao u polufinale Vimbldona, nakon što je u švajcarskom četvrfinalu savladao Stanislasa Vavrinku. Ranije danas, prvi nosilac turnirau Londonu, Novak Đoković, preokretom je došao do pobjede nad Hrvatom Marinom Čilićem. Srpski teniser slavio je u pet setova - 6:1, 3:6, 6:7, 6:2, 6:2 i tako zakazao polufinale sa Grigorem Dimitrovim, koji je "razbio" branioca titule Endija Mareja.

Sedmostruki šampion Vimbldona, Rodžer Federer, preokretom je došao do trijumfa u četvrtfinalu protiv svog zemljaka Stanislasa Vavrinke.

Federer je izgubio prvi set, ali je potom namjestio ruku i nakon velike borbe došao do pobjede u četiri seta - 3:6, 7:6, 6:4, 6:4.

Na startu meča, Vavrinka je igrao energiočno, a brejkom je preuzeo kontrolu i rutinski došao do vođstva u setovima.

Osvajač Australijan Opena nije iskoristio dvije brejk prilike u neizvjesnom drugom setu. Federer je izborio takj-brejk, koji je riješio u svoju korst, rezultatom 7:5.

Dok je Federer pojačavao tempo u trećem setu, uslijedio je pad u igri njegovog mlađeg sunarodnika. U tom dijelu igre, iskusniji Švajcarac osvojio je 85% poena nakon prvog servisa, štop mu je omogućilo da osvojio četvrti set sa 6:4 i preokrene rezultat.

U četvrtom setu, Federer je poveo sa 3:1, a Vavrinka je nastavio da se muči, pa Rodžer nije imao problema da meč privede kraju i plasira se u svoje deveto polufinale Vimbldona.

Đoković u pet setova do polufinala

Đoković je lako osvojio prvi set, već u u drugom gemu je oduzeo servis Čiliću, a do kraja seta čuvao je svoje servise i napravio je još jedan brejk za ubjedljivih 6:1.

 

Međutim, Čilić se nije predao, sjajno je igrao u drugom setu, napravio jedan brejk, što mu je bilo dovoljno da izdnači na 1:1.

Velika borba viđena je u trećem setu. U prvih 10 gemova nije bilo brejkova, iako je Đkovović imao per brek šansi. čilić je iskorstio svoju prvu za vođstvo od 6:5, ali već u narednom gemu Đoković je uzvratio, pa je odlučivao taj-brejk, u kojem se bolje snašao Čilić.

 

Ipak, Hrvat je potom posustao i lako je poražen u posljednja dva seta. Đoković je zaigrao agresivnije i u četvrtom setu prepustio je rivalu samo dva gema i lagano osvojio četvrti set za izjednačenje na 2:2.

Odlučujući set, Đoković je otvorio brejkom, nakon čega nije dozvolio Čiliću da uzvrati.

Njima dvojici je ovo bio deseti međusobni susret i deseta pobjeda Đokovića, koji će se za mjesto u nedjeljnom finalu boriti sa Grigorem Dimitrovim iz Bugarske.

Dimitrov skinuo "krunu" Mareju

Pohod Endija Mareja u odbranu titule na Vimbldonu završio se u četvrfinalu, porazom od Bugarina Grigora Dimitrova, rezultatom u setovima 6:1, 7:6, 6:2.

 

Nakon jučerašnje eliminicaija Rafela Nadala, sjajni Bugarin pobrinuo se za još jedno iznenađenje. Danas je u tri seta savladao favorizovanog Mareja, poslije tek nešto više od dva sata borbe.

U prvom setu, Britanac je uspio da svjio samo uvodni gem na svoj servis. Dimitrov je bio superiorniji od starta i zasluženo ostvario svoj najbolji plasman na nekom Gren slemu. Prvi set je osvojio za samo 26 minuta.

Marej je pružio veću borbu u drugom setu, ali ga je Dimitrov često hvatao na pogrešnoj nozi. Dva tenisera su razmijenila brejkove sredinom seta, koji je morao ući u taj-brejk. Još jednom, Dimitrov, 11. nosilac turnira, bio je dominantan i do vođstva od 2:0 u setovima došao je slavivši sa 7:4 u "dodatnom gemu".

 

Dominacija Bugarskog tenisera nastavljena je i u trećem setu. Prvo mu je Marej duplom greškom "poklonio" brejk, a potom je Dimitrov oduzeo još jedan servis britanskog tenisera, nakon čega mu nije bilo teško da osigura plasman u polufinale

U prilog tome da Marej nije mogao da parira Dimitrovu ide podatak da je miljenik domaće publike imao samo dvije brejk prilike, a da je iskoristio samo jednu. Takođe, Dimitrov je imao osam vinera više od Mareja, upola manji broj neiznuđenih grešaka, a u osvojenim poenima je 100:73 za njega.

Rezultati četvrtfinala u muškoj konkurenciji:

Miloš Raonić (Kanada) - Nik Kirgios (Australija) 6-7(4) 6-2 6-4 7-6(4)
Rodžer Federer (Švajcarska) - Stanislas Vavrinka (Švajcarska) 3-6 7-6(5) 6-4 6-4
Novak Đoković (Srbija) - Marin Čilić (Hrvatska) 6-1 3-6 6-7(4) 6-2 6-2
Grigor Dimitrov (Bugarska) - Endi Marej (V.Britanija) 6-1 7-6(4) 6-2

Polufinale, petak, 4. jul:

Novak Đoković  [1. nosilac] - Grigor Dimitrov  [11]

Rodžer Federer  [4] - Miloš Raonić [8]

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније