Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tenis

30. 01. 2015. 13:12 >> 13:22
16

NAKON PET SETOVA

Đoković u svom petom finalu "Ozi" Opena

Novak Đoković će se boriti sa Endijem Marejem za trofej prvog Gren slema sezone, pošto je danas u polufinalu savladao Stanislasa Vavrinku sa 7:6 (7-1), 3:6, 6:4, 4:6, 6:0 u setovima.

Kao i njihova prethodna dva duela u Melburnu, i ovaj je završen u pet setova. Prošle godine je slavio Vavrinka, 2013. Đoković, a današnji neizvjesan i maratonski meč pripao je srpskom teniseru. 

Finalista je odlučen tek u odlučujućem, petom setu u kojem Đoković nije prepustio rivalu ni gem. Četvorostukom šampionu to je 49. pobjeda na Australijan Openu, a o njega uspješniji su samo Rodžer Federer (75-12) i Štefan Edberg (56-10).

Vavrinka se od titule oprostio poslije velike borbe koja je trajala tri sata i 35 minuta.

U prvih šest gemova, tenisere je odlično služio servis pa niej bilo gemova (3:3). Prvi je Vavrinka oduzeo servis rivalu. Đoković je napravio nekoliko grešaka iz forhenda što je Švajcarac iskoristio za prvi brejk. Međutim, Šoković je veuzvartio već u narednom gemu, sjajnim udarcima iz odbrane izluđivao protivnika i tako vratio meč u egal.

Potom je srpski teniser odlićčnim udarcima sačuvao servis, a potom u narednom gemu imao dvije servis lopte. Do kraja seta, odlična igra oba tenisera, a pa je odlučivao taj-brejk. Đoković je sjajno počeo dodatni gem, došao do 5:0, nakon čeha Švajcarac nije uspio da se vrati.

Već na startu drugog seta, Vavrinka je morao da spašava dvije brejk lopte Đokovića, ali Švajcarac u tom dijelu igrte više nije imao prblema na svoj servis. Igrao je impresivno, sjajnim udarcima sa distance doša je do brejak prednosti, koju je čuvao za izjednačenje u setovima. Sjajnu igru u drugom setu krunisao je osvajanjem posljednjeg gema bez izgubljenog poena.

U trećem setu, prvo je Đoković napravio seriju od tri vezana gema, ali probudio se i Vavrinka i uzvratio istom mjerom, prekinuvši nalet rivala. Potom Potom, na svoj servis-gemove obojica su odgirali dobro ne dozvolivši suparniku da dođe do prednosti. Činilo se da će se igrati još jedan taj-brejk, ali ke Đoković odigrao bez greške u, ispostavilo se, posljednjem gemu trećeg seta. vavrinka je počeo da griješi, a prvi teniser svijeta da ga agresivnom igrom s osnovne linije natjera da pošalje lopticu u mrežu - 2:1 za Đokovića.

Na startu četvrtog seta razmijenjena su dva brejka. Đoković je došao do krucijalne prednosti od 2:0 u gemovima, ali Vavrinka je bez greške odigrao u narednom gemu, a potom izjednačio na 2:2 spasivši tri uzastopne brejk lopte koje je imao Đoković. Švajcarsi teniser je, bez izgubljenog poena, napravio brejk za vođstvo od 4:3 i potom se oslonio na svoje servis gemove kako bi riješio set u svoju korist, stigao je do 6:4 i izborio peti set.

U odlučujućem gemu, Đoković je zahvaljujući tome što je za nijansu majke griješio od rivala, napravio dva uzastopna brejka, na svoje servise nije bio ubjedljiv, ali je ipak došao do nedostižnih 5:0 u gemovima. Vavrinku je, čini se, nakon toga bio previše demoralisan i novim greškama izgubio još jedan gem sa svoj servis. Švajcarac se borio, ali nije uspio da se vrati u meč i izbori mjesto u finalu i šansu da brani trofej osvojen prošle godine.

Đoković će se u svojem petom finalu Australijan Opena (dobio sva četiri do sada) sastati sa Endijem Marijem, koji je u četiri seta bio bolji od Tomaša Berdiha.

Finale je na programu u nedjelju, od 9 sati i 30 minuta po našem vremenu.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније