Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Đeka Đonaj, Radio Crne Gore

26. 02. 2022. 07:37 >> 07:38
2

VALORIZACIJA

Arheolozi počeli da bude uspavani Svač

Radovi na arheološkim istraživanjima u antičkom srednovjekovnom gradu Svačum, udaljenom na oko 25 kilometara od ulcinja počeli su prije desetak dana.

Na tom arheološkom lokalitetu radi arheološki tim Polimskog muzeja iz Berana od četiri arheologa i četiri radnika.

“Do sada radimo na raščišćavanju i čišćenju terena, krčenju šume, otklanjanju kamena, i njegovom slaganju unutar objekata. Nakon toga slijede sondažna istraživanja, istraživanje slojeva, utvrđivanje objekata koji se pojavljuju, u cilju valorizacije turističke ponude u Svač”, kazao je arheolog Predrag Lutovac.

Ističe da je lokalitet jako zapušten, zidovi su pali i treba što prije početi sa nekim konzervatorskim radovima, kako bi se što prije napravio plan, kako bi budući posjetioci ovog lokalteta imali jasniju sliku o njemu.

Istraživanja na ovom loklitetu se rade u okviru trilatelarnog programa za IPA projekte između Crne Gore, Albanije i Bosne i Hercegovine.

Koordinator Kancelarije za projekte opštine Ulcinj Artan Čobi kaže da arheološka istraživanja koja se sprovode na zapadnom, to jeste gornjem dijelu grada Svač, utvrdiće obim i starinu ovog lokaliteta.

“Jedan od ciljeva ovog projekta je i promocija turističke ponude prekograničnog regiona kroz revitalizaciju i održivu upotrebu zanemarenog kulturnog nasljeđa, čime se poboljšava prekogranična razmjena ideja i izgradnja kapaciteta baštinskih i turističkih operatera”, kaže Čobi.

Ukupna vrijednost ovog projekta pod nazivom “Valorizacija i promocija kulturnog nasljeđa Ulcinj” je 17.396 eura, koja su obezbijedjena od evropskih fondova. Ovim projektom je planirano i postavljanje dva punkta i 50 sjedišta sa 25 kanti za otpatke.

Podsjetimo prva arheološka istraživanja u najatraktivnijem mrtvom gradu na Jadranu Svaču, rađena su prije skoro četiri decenije, daleke 1985. godine.

Riječ je o sondažnim istraživanjima prilikom kojih je prikupljeno dosta pokretnog arheološkog materijala koji je datiran, i uglavnom je, kako kažu eksperti, riječ o srednjem vijeku. Tada je teren pregledan, ubilježeni su i popisani svi podaci i mjesta koja mogu biti interesantna. Prije nešto više od dvije godine sprovedena su geofizička i konzervatorska istraživanja srednjovjekovnog grada Svač, koje je finasiralo Ministarstvo kulture preko Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2019. godinu.

Danas Svač, iako je samo na papiru zaštićeni spomenik kulture, spava na istom brdu kao u vremenu kada su ga osvojili Turci, samo što sve više liči na razvalinu i što sve nečujnije šapuće o svojoj istoriji, o crkvama kojih je bilo koliko dana u godini, o vremenima koja su protutnjala preko njega. Svi dolazili i odlazili, neki rušili i podizali, drugi gradili i osvajali, a na državi kojoj je stotinama godina pripao u nasljeđe je da uradi sve što je u njenoj moći da se Svač do kraja istraži, kako bi iz vjekovnog sna mogla probuditi grad koji bi, makar, kako očekuju arheolozi, mogao da ispriča toliko toga.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније