Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore ]

05. 09. 2022. 12:40 >> 12:37

DANI MEDA

"Proizvodnja zdrave hrane da bude smjernica Mojkovca"

Tradicionalna manifestacija „Dani meda“, jedanaesta po redu, okupila je u Mojkovcu više desetina proizvođača meda i mednih proizvoda iz Crne Gore i pograničnih gradova Srbije. Ova zanimljiva manifestacija nastavila je tradiciju nakon dvije godine pauze uzrokovane pandemijom korone.

Svečanost posvećenu medu i proizvodima od meda otvorio je predsjednik Opštine Mojkovac Vesko Delić koji je tom prilikom, između ostalog, kazao da su“ Dani meda“ jedna od brojnih manifestacija koje se održavaju u Mojkovcu, koja ima veliki potencijal za privlačenje domaćih i stranih turista čiji se broj u kontinuitetu povećava.

„Poljoprivreda i proizvodnja zdrave hrane treba da bude jedna od smjernica razvoja Mojkovca zbog čega lokalna samouprava ulaže velike napore da obezbijedi veći Agrobudžet, kako bi podstakli razvoj poljoprivrede na teritoriji opštine. Iz tog razloga opština nastoji da kroz projekte i subvencije maksimalno pomogne pčelarska udruženja o čemu svjedoči i ova manifestacija“ poručio je Delić.

Mojkovac ima izuzetne potencijale za razvoj pčelarstva koji se u visokom procentu i koriste, što potvrđuje broj pčelara koji je prema broju stanovnika u Mojkvcu najveći u Crnoj Gori, istako je  pozdravljajući učesnike manifestacije i brojne goste predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore Radule Miljanić.

„Nakon nekoliko,u neku ruku, posnih godine ova godina je bila znatno medonosnija.Što je veća nadmorska visina rod je bio bolji. Dobar rod je pratio i kvalitet što otvara nadu da će naredne godine biti još bolje ili jednako dobre kao ova godina“,zaključio je Miljanić.

Prema riječima jednog od organizatora i člana Udruženja pčelara Mojkovac Duška Jokića, Opština i pomenuto udruženje se trude da promovišu pčelarstvo i privuku što više mladih ljudi,u čemu ,kako je naveo,uspijevaju.

„Mojkovac je okružen planinama, čiji su pašnjaci i livade pravi mali raj za pčele,pa se možemo pohvaliti dobrim uslovima za pčelarstvo i mislimo da je pčelarstvo razvojna šansa opštine Mojkovac“, kazao je Jokić.

Pored meda i proizvoda od meda na štandovima se moglo naći šumsko voće i ljekovito bilje.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније