Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ Mira Rovčanin, Radio Crne Gore ]

22. 03. 2023. 15:18 >> 15:18

KONFERENCIJA U NIKŠIĆU

Vodne resurse racionalno koristiti

Nikšićka opština bogata je vodnim resursima, ali je neophodno da se oni racionalno koriste, kako bi se izbjegle nestašice. To je ocjenjeno je na konferenciji pod nazivom „Budi promjena koju želiš da vidiš u svijetu“, koju je povodom Međunardonog dana voda organizovalo nikšićko preduzeće Vodovod.

Iako je teritorija nikšićke opštine bogata vodom ne znači da se prema tom dragocjenom resursu treba ponašati neodgovorno. Direktor lokalnog preduzeća Vodovod, Željko Cicmil ističe važnost doprinosa svakog pojedinca, kako bi se sačuvali vodni potencijali i omogućila održivost za buduće generacije.

„Nedovoljno prepoznavanje ovog dragocjenog resursa najviše je iskazana u ljetnjim mjesecima, kada prevazilazimo evropski nivo. Imamo situaciju da od 150 do 300 litra, po stanovniku, na dan trošimo. Zbog problema rasipanja vode za piće i prilično nesavjesne i neracionalne potrošnje ukazujem na neophodnost mjenjanja loših navika zbog kojih buduće generacije mogu oskudjevati u onome što mi danas često nemilice koristimo“, poručio je Cicmil.

Vode su i od posebnog ekološkog značaja. Miodrag Karadžić iz Društva mladih ekologa upozorava da se u Nikšiću, o tom prirodnom resursu, ne vodi dovoljno brige, što treba hitno mijenjati.

„Naglasiću da je potrebno Zetu staviti pod zaštitu, gornji tok Zete. Donji tok, kroz opštine Danilovgrad i Podgoricu, već je stavljen pod zaštitu, kao spomenik prirode. Mislim da ima dovoljno prostora i da smo još na vrijeme da se to uradi“, rekao je Karadžić.

Značaj očuvanja vodnih resursa priorite je i lokalne samouprave, kaže predsjednik Marko Kovačević. Opština će dati doprinos da se rekonstruiše gradski vodovod, a projekat će kandidovati i za podršku iz državne kase.

„Mislim da smo sada negdje na putu opravka te naše važne kompanije i da ćemo u nekom narednom periodu otvoriti nove perspektive i za Vodood i za naše sugrađane. Možda, kroz pokretanje neke proizvodnje kojoj će bazična osnova biti proizvodnja pijaće vode. Imamo mogućnosti“, naglasio je Kovačević.

Kako bi, kažu, podstakli građane da daju doprinos u očuvanju dragocjenog prirodnog resursa preduzeće Vodovod od trećeg aprila pokreće nagradnu igru pod sloganom „Redovni platiša, najbolji štediša“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније