Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

13. 08. 2023. 07:34 >> 17:46

PORTAL RTCG U OBILASKU

Stanica u Virpazaru godinama u redu za rekonstrukciju

Željeznička stanica u Virpazaru nikada nije rekonstruisana, iako je pruga Beograd – Bar puštena u saobraćaj 1976. godine, saopšteno je iz Željezničke infrastrukture Crne Gore (ŽICG), uz ocjenu da je obnova same zgrade prijeko potrebna. Za Portal RTCG ističu da je u toku izrada glavnog projekta modernizacije željezničkog pravca Golubovci–Bar, te da se očekuje da će kompletna pruga i stanične zgrade biti obnovljeni za tri do pet godina.

Ekipa Portala RTCG obišla je nedavno stanicu u Virpazaru, u kojoj se karte za voz ne mogu kupiti... Adaptacija zgrade nepohodna je kako zbog mještana, tako i zbog sve većeg broja turista koji dolaze na Skadarsko jezero.

Iz ŽICG su za Portal Javnog servisa saopštili da je, u okviru projekta modernizacije željezničkog pravca Golubovci – Bar, u toku izrada glavnog projekta sa ciljem rehabilitacije svih objekata i željezničkog sistema na ovom pružnom pravcu.

Projekat se, kako su naveli, realizuje uz tehničku podršku WBIF-a, sa ciljem sveobuhvatnog unapređenja željezničke mreže i podržan je od strane Delegacije EU i međunarodnih finansijskih institucija.

"Posljednih par godina sredstva koja je država Crna Gora izdvajala za održavanje željezničke infrastrukture nijesu bila na dovoljno visokom nivou, te se takva situacija morala odraziti i na stanje infrastrukture. U takvim okolnostima menadžment kompanije je najveći dio sredstava morao da utroši na saniranje kritičnih mjesta na kolosijeku i time bezbjednost željezničkog saobraćaja održi na potrebnom nivou, a preostali, gotovo po pravilu jako mali dio sredstava iskorišćen je za neke osnovne radnje vezane za održavanja staničnih zgrada (krečenje, sitne adaptacije i opravke)", ističu iz ŽICG.

U toku ove godine, službe ŽICG su, kako navode, izvodile radove na samoj staničnoj zgradi u Virpazaru – krečenje čekaonice, popravka fasade, popravka osvjetljenja, popravka i osposobljavanje mokrog čvora, zamjena stakala, popravka klupa, itd.

Prioritet bezbjednost
 
U trenutku kada je sadašnji menadžment preuzeo kompaniju, kompletna infrastruktura bila je, kako su saopštili za Portal RTCG, u takvom stanju da nije garantovala potreban nivo bezbjednosti. Prioritet im je, ističu, bio da stvore uslove za nesmetano i sigurno odvijanje saobraćaja.

"Menadžment ŽICG je preduzeo sve aktivnosti insistirajući na obavezi napuštanja dosadašnje prakse nebrige o jednom o najznačajnijih infrastrukturnih resursa Crne Gore. Kao rezultat tih aktivnosti, država je kroz budžetsku rezervu uvećala sredstava za održavanje infrastrukture, nažalost tek u decembru 2022. i u tekućoj godini, tako da je za ovo kratko vrijeme ŽICG uradila mnogo na podizanju nivoa bezbjednosti, naravno, svjesni činjenice da sve ono što se nije održavalo 30-50 godina, ne možemo rekonstruisati preko noći", navode iz kompanije.

Usljed nedovoljnih sredstava koje je kompanija posljednjih godina dobijala za održavanje infrastrukture na godišnjem nivou, najveći dio je trošen na saniranje kritičnih mjesta na samom kolosijeku, u cilju očuvanja bezbjednosti saobraćaja.

"To nas nije spriječilo da paralelno s tim, radimo i na održavanju ostalih željezničkih objekata: staničnih zgrada, stajališta, putnih prelaza itd. – preko 1000 objekata. Prioritet su nam bili stanični objekti u Virpazaru i Sutomoru, ali nijesmo zaboravili ni na aktivnosti, u skladu sa mogućnostima, na drugim objektima."

Iz ŽICG poručuju da su, uz maksimalnu odgovornost i sa svim raspoloživim kapacitetima, pokrenuli i intenzivno rade na projektima rekonstrukcije svih pružnih pravaca u Crnoj Gore kroz finansiranje od strane međunarodnih finansijskih institucija, uz podršku Vlade Crne Gore.

Sezona u Virpazaru od aprila do oktobra

Virpazar, kao i Nacionalni park Skadarsko jezero, posljednjih godina bilježi značajan rast broja gostiju.

Iz Turističke organizacije Bar je Portalu RTCG saopšteno da je NP Skadarsko jezero posjetilo 83.267 turista, odnosno 53 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

"Sezona u Virpazaru počinje od aprila i traje do oktobra, nekada čak i novembra u zavinosti od vremenskih uslova. Bogata ponuda aktivnog odmora u ovom turističkom mjestu značajno doprinosi velikoj posjećenosti tokom čitave godine, naročito gostiju sa Zapadno-evropskog tržišta. Virpazar je polazna tačka za krstarenje Skadarskim jezerom, jednim od najsposjećenijih lokaliteta u Crnoj Gori", ističu iz TO Bar.

Podsjećaju da, pored prirodnih i kulturno-istorijskih ljepota, tradicionalne manifestacije koje se održavaju u Virpazaru čine ovo turistično mjesto atraktivnim za posjetioce.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније