Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Б.Б.

02. 09. 2023. 19:20 >> 23:47
2

VIŠE OD 2.000 MALIŠANA

Na Cetinju dječji sabor posvećen očuvanju ćirilice

Pod sloganom "Ćirilicom pišem – pravoslavljem dišem", na Cetinju je jutros počeo 22. Pravoslavni dječiji sabor Crne Gore posvećen jubileju 1.160 godina od početka ravnoapostolne misije Svete braće Kirila i Metodija, a u znaku važnosti očuvanja ćiriličnog pisma. Sabor je otviorio mitropolit Joanikije.

Najveća dječija manifestacija Mitropolije crnogorsko-primorske sabrala je danas, kako navodi radio Svetigora, više od 2.000 djece iz svih krajeva Crne Gore, kao i goste iz Sjeverne Makedonije.

Kao i prethodnih godina, Sabor je počeo Svetom arhijerejskom liturgijom u Cetinjskom manastiru koju je služio mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva Srpske pravoslavne crkve i Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije.

U liturgiji učestvovao je hor Svete mati Angeline iz Nikšića, pod dirigentskom palicom profesorke Ane Bojić.

Saboru je prisustvovao Dragan Radović, generalni direktor Direktorata za saradnju sa vjerskim zajednicama u Ministarstvu pravde Crne Gore, brojni gosti, među kojima i naša atletičarka Marija Vuković.

Mitropolit Joanikije je blagoslovio i otvorio današnje veliko sabranje, ističući da mu je velika radost i izuzetna čast da pozdravi sve učesnike i goste, a posebno djecu od najmanjih do najvećih, kao i da nema ljepšeg sabora na kugli zemaljskoj od ovog Sabora.

"Gdje se djeca sabiraju oko svetinje, oko hrama, a naročito kod kivota Svetoga Petra Cetinjskoga, tu su i anđeli Božiji sa njima i sveci Božiji, i svo nebo i sva zemlja, i sve što diše, sve se raduje! Draga deca, danas ste došli kod Svetog Petra Cetinjskog i kod Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca čije je djetinjstvo bilo nešto malo drugačije od vašeg, ali vi ste krenuli njihovim stopama", kazao je mitropolit naglasivši da to znači ići putem radosti, putem čovječnosti, putem ljubavi, putem dobra, pravde, istine, čestitosti i svega najljepšega na ovome svijetu.

Prvi Pravoslavni dječiji sabor na Cetinju održan je 1999. godine, i okupio je tada nešto više od 120 polaznika škola vjeronauke, svaki naredni je bio sve masovniji.

"Ovdje među nama je veliko ime našega sporta Marija Vuković, došla je danas da bude sa vama i da navija za vas. Ja vama želim da uspijete u životu i da se čuje za vas i da imate uzor. Ove djevojčice da budu kao Marija Vuković, a dječaci da budu kao Novak Đoković. Da dostignete takve rezultate u životu i da idete Božijim putem, to je najvažnije jer kad idete Božijim putem onda Gospod blagosilja da postignete velike rezultate u svome životu", poručio je Joanikije.

Poseban sadržaj za djecu i sve goste Sabora tokom cijelog dana je i izložba "Ćirilična galaksija" – smještena na pet punktova ispred Cetinjskog manastira. Posjetioci izložbe mogu da vide postavku koja je realizovana veoma kreativno uz pomoć dosta rekvizita. Cilj autora je da se prikažu narodi koji danas čuvaju nasljeđe Kirila i Metodija i kao zvanično koriste ćirilično pismo. Za održavanje ove izložbe zaslužne su škole vjeronauke iz Gornjih Bandića, Kolašina, Tivta, Bara i Herceg Novog.

Nakon završetka radionica za sve učesnike, otpočeće smotra dječijih horova. Po završetku koncerta, na bini će otpočeti kviz znanja iz vjeronauke u kom će se takmičiti najdarovitiji i najvredniji đaci. Na samom kraju manifestacije, nakon kviza znanja, biće uručene nagrade i priznanja za pobjednike u svim kategorijama.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније