Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ Tufik Softić ]

23. 11. 2023. 07:06 >> 10:18

PLAV

Šumarski inspektor najavio krivičnu protiv NPCG

Šumarski inspektor iz Plava Hakija Jasavić, podnijeće krivičnu prijavu protiv menadžmenta Nacionalnih parkova Crne Gore, koji nijesu postupili po nalogu iz aprila ove godine da izvrše sanitarnu sječu u NP Prokletije, zbog čega je bolest takozvanog podkornjaka u šumama ekpaznivno napredovala i napravila do ovog trenutka milionske štete.

Jasavić je Portalu RTCG kazao da je rješenje o potrebi sanitarne sječe, u skladu sa Zakonom o šumama član 45, NPCG i NP Prokletije dostavio još u aprilu ove godine, ali da po njemu nije postupljeno.

„Kada sam u aprilu izvršio kontrolu, ustanovio sam da je oboljelo oko pet do šest hiljada kubika čamove šume i tada sam naložio sanitarno čišćenje. U avgustu sam obavio kontrolu i ustanovio da ne samo da nije obavljena sanitarna sječa i izvršena zakonska obaveza, već se bolest raširila i zahvatila 10 do 15 hiljada kubika šume u NP Prokletije“, objasnio je Jasavić.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku situacija je već alarmantna i bolest se takoreći ekspanzivno proširila.

„Krajem oktobra i početkom novembra izvršio sam poslednju kontrolu i ono što vam sada kažem je frapantan podatak. U ovom trenutku oboljelo je šume u količini od 50 do 60 hiljada kubika u NP Prokletije. To znači da potkornjak i sada radi i da ne znamo šta će biti do proljeća“, kazao je Jasavić Portalu RTCG.

On je objasnio da je zbog toga prinuđen da podnese krivičnu prijavu protiv menadžmenta Nacionalnih parkova Crne Gore, bez čijeg naloga NP Prokletije nije mogao sam ništa da radi.

„Ove milionske štete su napravljene samo zbog nerada i nemarnosti. Oni iz Nacionalnih parkova me sad zovu i pitaju šta da se radi, kad počinju snjegovi i u šumi ne može ništa da se radi“, rekao je Jasavić.

On je naveo i primjer jedne privatne šume u okviru Nacionalnog parka Prokletije, gdje je kontrolom u julu mjesecu naložio i doznačio da se posiječe 36 stabala, takozvanih sušika, koje je zahvatila bolest. Privatnik to nije uradio, i kada sam obavio kontrolu poslije dva mjeseca, ustanovio sam da je oboljelo još 28 stabala smrče. To govori o tome kojom brzinom bolest napreduje“, kazao je Jasavić.

Udruženje drvoprerađivača iz Plava takođe je u julu ove godine uputilo apel upravi Nacionalnih parkova Crne Gore i Ministarstvu ekologije da hitno izvrše čišćenje oboljelih šumskih površina u NP Prokletije, jer se to godinama nije radilo i bolest se širi veoma brzo.

Oni su Portalu RTCG dostavili video snimke i fotografije jednog takvog mjesta, u rejonu Katun Bajrovići, površine oko hektar, na kojem se vide zabrinjavajuće posljedice nebrige za šume.

„Ovakvih površina kao što je ova na snimku, u Nacionalnom parku Prokletije ima mnogo. Hitno treba izvršiti sječu i izvlačenje ovih stabala, kako bi se zaustavilo širenje bolesti i šume očistile od takozvanog sanitara“ – kazali su iz ovog Udruženja.

Iz Udruženja drvoprerađivača Plav ističu da je zakon po tom pitanju jasan i precizan i da dozvoljava uklanjanje bolesnih stabala iz Nacionalnog parka.

„Mi zahtijevamo da se hitno formira komisija za obilazak šuma u na teritoriji nacionalnog parka, i zahtijevamo da u toj komisiji bude i neko iz našeg Udruženja. Posao čišćenja šuma u NP Prokletije mora se dodijeliti nekom sa područja opštine Plav i Gusinje, jer građanima ovih opština to pripada“, kažu drvoprerađivači.

Na fotografijama i snimcima koje su nam proslijedili vidi se veliki broj oborenih stabala koja, kako kažu, godinama stoje tako nedirnuta, kao osušena, odnosno oboljela stabla u šumi na tom području prema Hridskom jezeru.

Tvrde da takvih površina u zoni NP prokletije ima mnogo, i da je krajnje vrijeme da se pristupi sanitarnom čišćenju i zaustavljanju širenja bolesti.

Nacionalni park Prokletije je namlađi park u Crnoj Gori, a osnovan je 2009. Godine. Površine je 1660 hektara i nalazi se na teritoriji opština Plav i Gusinje. Karakterišu ga visoki planisnki vrhovi, rado posjećivani do strane domaćih i stranih turista, ali i velika prostranstva šuma.

Iz javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore ni tada nije postupljeno, što svakako nije imalo težinu koju je imalo rješenje koje je dostavio šumarski inspktor Jasavić u aprilu ove godine.

„Pogledajte, za samo sedam mjeseci bolest potkornjaka u šumama NP Porkletije umnožila se deset puta više. Pošto su štete milionske, ja očekujem da se uključe i druge pravosudne institucije, prije svega policija za privredni kriminal. I zbog čega? Zbog nerada i nemara neko sada mora da odgovara“, kazao je ispektor Jasavić.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније