Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

27. 12. 2015. 11:51 >> 11:39
4

MUSTAFIĆ U SLOVENIJI

CG iseljenici učesnici svih pozitivnih procesa

Crnogorski iseljenici su ogroman potencijal koji može pomoći našoj državi na svim poljima, kazao je potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić i podsjetio kako su oni uvijek bili učesnici svih pozitivnih procesa, od obnove nezavisnosti, do stalne pomoći zavičaju. Mustafić je učestvovao na tradicionalnom godišnjem susretu iseljenika porijeklom iz Crne Gore, koje organizuje društvo „Izvor“ u Kranju. Susrete je otvorio prof. Skender Bajrović, potpredsjednik Udruženja koje uglavnom okuplja iseljenike porijeklom iz Plava i Gusinja. Gosti "Izvora" bili su predstavnici udruženja iz svih krajeva Slovenije.

Mustafić je kazao da je država Crna Gora napravila značajne pomake u obezbjeđivanju zakonskog okvira i jačanju institucija za saradnju sa iseljenicima.

"Nakon što smo formirali Odbor u Skupštini Crne Gore, donijete su dugoročne strategije i Zakon o iseljenicima, a predviđeno je značajno proširenje kapaciteta Uprave za iseljenike i formiranje Savjeta", kazao je Mustafić i naglasio da je veoma značajno da se postojeća rješenja primjene i da bude interaktivni odnos države i njenih institucija, sa jedne strane, i iseljenika i njihovih organizacija, sa druge strane.

"Naši iseljenici nose ogroman potencijal koji može mnogo pomoći našoj državi na svim poljima. Oni su uvijek bili učesnici svih pozitivnih procesa. Doprinos iseljenika u obnovi nezavisnosti je izuzetno značajan, ali isto tako oni su pomagali svoj zavičaj u svim drugim aktivnostima, na planu humanitarnog rada, a prvenstveno kroz značajna finansijska sredstva koja svake godine donesu i ostave tokom svog boravka u Crnoj Gori", kazao je on.

Država je, kaže Mustafić, dužna da uzvrati iseljenicima, prvenstveno kroz jačanje institucija za saradnju i kroz aktivnosti koje će pomoći da bolje sačuvaju svoje različitosti i tradiciju, koja se ogleda kroz nacionalne, vjerske i jezičke identitete, bez asimilacije.

On je pozvao iseljenike da se aktivno uključe u predlaganje kandidata za Savjet i u zajedničko kreiranje daljih politika saradnje sa državom Crnom Gorom.

"Udruženje „Izvor“ je sjajajn primjer organizovanosti, a dijaspora u Slovenjiji je most koji povezuje dvije prijateljske države. I u vama i u državi Sloveniji, Crna Gora ima jakog partnera u evropskim i NATO integracijama", kazao je Mustafić.

Učesnicima se obratio i ambasador Crne Gore u Sloveniji, Miomir Mugoša, koji je pozvao iseljenike na saradnju i partnerski odnos u svim oblastima – kulturi, obrazovanju i privrednim djelatnostima.

Mugoša je najavio i značajno proširenje aktivnosti rada sa iseljenicima, kroz mogucnost otvaranja kulturno-informativnog centra Crne Gore u Sloveniji.

Priređen je bogat kulturno-umjetnički i zabavni program koji su kreirali volenteri - članovi Društva i folklorni ansambal koji djeluje u okviru Udruženja Izvor.

Skupu u Kranju prisustvovali su i predstavnici drugih udruženja građana porijekom iz Crne Gore, koji žive u Sloveniji, kao i počasni konzul Crne Gore Vojo Kovač.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније